Televisie Film van de dag

About Schmidt. Jack Nicholson is uitstekend als grumpy old man Warren Schmidt, in de film die Alexander Payne maakte over het tussenstadium tussen pensioen en dood. Niks actieve ouderen, voor Schmidt is het leven afgelopen op het moment dat de klok zijn laatste werkdag voorbij tikt en zijn symmetrische leventje wordt ingeruild voor de chaos van zijn laatste levensfase. Door zijn collega’s wordt hij er tijdens zijn afscheidsfeestje nog eens op gewezen dat hij niets heeft om op terug te kijken en dat is het dan. Hij stapt in een grote camper en gaat door Amerika reizen. Hij maakt niets dan treurnis mee. Zijn dochter blijkt van hem vervreemd. De bitterzoete film zit vol wrange humor over het pijnlijk aangepaste leven van een brave babyboomgeneratie. Het is moeilijk te bepalen of Payne neerbuigend is jegens zijn karakters of vol compassie zit.(Alexander Payne, 2002, VS), België 2, 21.15-23.20u.

André Waardenburg