Syrië beschuldigd van moord Libanon

Libanon is gisteren geschokt door de moord op de anti-Syrische, christelijke minister van Industrie Pierre Gemayel (34). In Libanon en daarbuiten is Syrië voor de moord op Gemayel verantwoordelijk gesteld.

De festiviteiten ter gelegenheid van onafhankelijkheidsdag zijn geannuleerd en scholen en winkels bleven vandaag gesloten terwijl Gemayels lijkkist naar zijn geboorteplaats Bikfaya werd overgebracht. In dit christelijke plaatsje wordt Gemayel, zoon van ex-president Amin Gemayel, morgen begraven. De anti-Syrische coalitie waarvan hij deel uitmaakte, heeft tot een massademonstratie opgeroepen.

Gemayel werd door verscheidene mannen onder vuur genomen nadat zijn auto tot stoppen was gedwongen in een christelijke buurt van Beiroet. Het was de vijfde moord op een anti-Syrische persoonlijkheid in Libanon in een reeks die vorig jaar februari begon met de moord op ex-premier Rafiq Hariri. De vier voorgaande zijn eveneens aan Syrië toegeschreven.

De VS veroordeelden de moord als daad van terrorisme. President Bush beschuldigde Syrië en Iran ervan de regering van premier Siniora te willen ondermijnen, hoewel hij de twee landen niet expliciet van de moord beschuldigde. Syrië veroordeelde de moord ook en ontkende er iets mee te maken te hebben. De politie kon niets melden over aanwijzingen wie de dader zou kunnen zijn.

Libanese politici drongen er bij de bevolking op aan kalm te blijven. De spanning is al hoog in Libanon door de campagne van de pro-Syrische, shi’itische organisatie Hezbollah om grotere invloed in de regering te krijgen dan wel haar ten val te brengen. President Emile Lahoud, aanhanger van Damascus, drong er bij de Libanezen op aan zich te verenigen, „of anders zal heel Libanon verliezen”.

Premier Siniora waarschuwde in een televisietoespraak dat een complot wordt gesmeed tegen Libanon en bracht de moord in verband met de kwestie van het tribunaal dat verdachten van de moord op ex-premier Hariri moet berechten. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties keurde gisteren de plannen goed voor het tribunaal. Het plan, in de vorm van een brief aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan, gaat nu naar Beiroet waar het parlement het moet ratificeren. Vorige week werd het in principe goedgekeurd door het Libanese kabinet, waaruit Hezbollah en zijn bondgenoten even eerder waren opgestapt. Volgens anti-Syrische politici probeert Hezbollah in opdracht van Syrië het tribunaal te verhinderen. (Reuters, AP, AFP)

Achtergrond:pagina 5