Stoppen voor een volle tank en een stem

De gemeente Breukelen had vanochtend een primeur: een stem uitbrengen in een tankstation. Niet-inwoners moesten dan wel eerst een kiezerspas regelen. „Dat scheelt de baas een uur.”

Inwoners van Breukelen konden hun stem ook uitbrengen in een tankstation. Andere automobilisten moesten eerst hun stempas omzetten. Foto Rien Zilvold, NRC Handelsblad breukelen 22-11-2006 stemmen langs de snelweg foto rien zilvold Zilvold, Rien

Breukelen, 22 nov. - Toiletdame Netty van Ammers moest vanmorgen vaker de wc’s soppen, maar kreeg ook meer kleingeld op haar schoteltje. Het Shell tankstation Ruwiel aan de A2 bij Breukelen richting Amsterdam had de primeur: automobilisten konden daar hun stem uitbrengen.

En dat trok mensen. Daar was Frank Dales, de trotse D66-burgemeester van Breukelen, met zijn ambtsketting over zijn bruin ribfluwelen jasje. En even na acht uur ’s morgens arriveerde D66-lijsttrekker Pechtold in zijn groene campagnebus. En dan waren er nog veel journalisten en fotografen. „Breukelen staat als klantgerichte en vernieuwende organisatie op de kaart”, zei Dales, die tevens partijvooriztter is van D66.

Stemmers waren er een stuk minder. Om half acht hadden de drie leden van het stembureau zich aan de tafel naast de kassa geïnstalleerd. Om half negen hadden negentien mensen hun stem uitgebracht, nog een uur later waren het er tegen de dertig. Veel meer stemgerechtigden haakten teleurgesteld af omdat ze toch niet móchten stemmen. Alleen inwoners van Breukelen konden met hun stempas overal in de gemeente stemmen, en dus ook in het tankstation. Alle andere stemgerechtigden hadden in hun eigen woonplaats op het gemeentehuis hun stempas moeten laten omzetten in een kiezerspas. En dat hadden ze dan ook nog uiterlijk vorige week moeten doen. De gemeente Breukelen zal een rapport schrijven over de tankstation-proef.

Shell-medewerker H. Schrijvers kwam achter de balie vandaan om twee meter verderop lekker te stemmen. „Dat scheelt de baas een uur. Ja hoor, het staat in onze cao dat we daar een uur de tijd voor krijgen.” Het werd de SP. „De partij voor mensen zoals wij.”

Aan een van de tafeltjes dronk politieagent Arie van Achterberg een kopje koffie. Hij was met een collega aanwezig om op te letten, maar hij had nog niets verdachts gezien. Zijn stem op het CDA gaat Van Achterberg in Reeuwijk uitbrengen, met zijn vrouw.

Toiletjuffrouw Netty van Ammers heeft haar man gemachtigd om voor haar te stemmen. Ze hoort het wel vanavond. Ze heeft er alle vertrouwen in. „We zijn al twintig jaar getrouwd.”