SGP-leider zet spin netjes uit zijn huis

In het ‘voorprogramma’ van het slotdebat tussen de lijsttrekkers van de grotere partijen, vond gisteravond het televisiedebat plaats tussen de aanvoerders van zes kleinere partijen. D66-leider Pechtold, die sprak van het „smurfendebat”, kwam hierbij veelvuldig in aanvaring met de drie rechtse lijsttrekkers.

Vanaf het allereerste begin lagen Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid), Olaf Stüger (Lijst Vijf Fortuyn) en Marco Pastors (EénNL) hoofdzakelijk met Pechtold in de clinch over het integratie- en immigratievraagstuk. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) viel in haar schaarse momenten Bas van der Vlies (SGP) aan. Zijn in de agrarische sector werkzame electoraat bestempelde zij als diervijandig. Van der Vlies reageerde verbaasd, en zei „een huisspin gewoon netjes buiten te zetten”.

Wilders betitelde de regeringsdeelname van D66 op het gebied van integratie als „twaalf jaar stilstand”. Pechtold „stelt alle culturen gelijk”, zei Wilders. „Ook die culturen die geen probleem hebben met het in elkaar slaan van homoseksuelen.” Pechtold verweet de rechtse lijsttrekkers te veel nadruk te leggen op „randverschijnselen”. Hij benadrukte dat „juist nieuwe invloeden Nederland verrijkt hebben”. „Meer stages, meer carrièremogelijkheden en beter onderwijs”, is volgens D66 de oplossing. „Niet nieuwkomers het gevoel geven er niet bij te horen.”

Wilders vond dat er „genoeg islam” is en dat de overheid het probleem van integratie moet oplossen tijdens een periode van immigratiestop „zodat het probleem onderwijl niet groter wordt”. Pastors wil dat „de islam een geloof als alle andere wordt”. Hij positioneerde zich links van Wilders die hem „te ver” gaat. „Maar Pechtold is helemaal nergens te zien” als het gaat om integratieproblematiek, aldus Pastors. Voor het inpassen van culturen „is een lange adem nodig”, zei Stüger. De Fortuynist vond dat PvdA, GroenLinks en D66 allochtonen „te veel gestimuleerd hebben om hun eigen cultuur te behouden.”

Van der Vlies, die ondanks zijn decennialange Kamerlidmaatschap gisterenavond zijn debuut maakte in een live-televisiedebat, benadrukte dat mensen „zich linksom of rechtsom moeten aanpassen aan onze rechtsorde”. Hij uitte de hoop dat mensen vandaag kiezen voor een partij die het „normatief kader” aan de Bijbel ontleent. Maar, vroeg Thieme hem, hoe verhouden christelijke normen zich tot „het onverdoofde, halal slachten van runderen dat met name in de ‘bible belt’ op steeds grotere schaal plaatsvindt?”

    • Bart Hinke