Scoren met bouwfraude

Klokkenluider Ad Bos bracht een bericht over bouwfraude naar buiten voor eigen electoraal gewin.

AD Bos Collectief ABC

Het was een buitenkansje voor klokkenluider Ad Bos, lijsttrekker van de politieke partij Ad Bos Collectief (ABC). Daags voor de verkiezingen zocht hij de publiciteit met de onthulling van een nieuwe schaduwadministratie waaruit blijkt dat bouwbedrijven zijn doorgegaan met frauduleuze praktijken. De schaduwadministratie zou zijn binnengekomen bij zijn partij, waarna Bos de stukken aan de NMa had gegeven, luidde het in de pers.

Maar Ad Bos blijkt aan de haal gegaan met schaduwadministratie die helemaal niet van hém was. De echte klokkenluider is Floor Drost. Hij gaf de papieren vorige week aan de NMa, zo bevestigt die dienst. Drost: „Ik heb Bos alleen een afschrift gegeven voor eigen gebruik. Maar hij wilde vlak voor de verkiezingen scoren en bracht mijn gegevens vlug onder zijn naam naar buiten.” „Onzin”, reageert Ad Bos. „Drost heeft tegen mij gezegd: ‘Doe er maar mee wat je wil’.” Dat bestrijdt Drost: „Ik wilde juist niet dat die informatie op straat kwam te liggen voordat de NMa onderzoek had verricht.”

Het is niet het enige akkefietje rond het ABC. Op nummer vijf prijkt Henk Bakker jr., die met zijn vader voor Leefbaar Amsterdam in de raad zat. Hij werd bekend vanwege gesjoemel met subsidies voor fractievergoedingen. Ad Bos zegt dat te weten. „Maar ik ga ervan uit dat de gemeente een vuil spelletje met Bakker gespeeld heeft. Want hij had een grote bek en dan word je klein gemaakt door de overheid, daar weet ik alles van.” (JV)

Bijdragen: Harm van den Berg, Egbert Kalse, Jos Verlaan