Rusland gehekeld door ngo’s

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft gisteren in een rapport scherpe kritiek geuit op de slechte omstandigheden waarin in Rusland mensen gevangen worden gehouden. Eveneens gisteren werd Ruslands geheimzinnigheid over milieuproblemen op de korrel genomen door de niet-gouvernementele organisatie Article 19, die schendingen van de vrijheid van meningsuiting aan de kaak stelt.

Volgens Amnesty wordt in gevangenissen en in detentiecentra van de politie in Rusland gemarteld. In 2005 zijn ruim honderd gevallen van marteling opgetekend in elf (van de 89) regio’s in Rusland. Met vuistslagen, klappen met, met water gevulde, plastic flessen en elektrische schokken worden bekentenissen ontlokt. De corruptie is groot in de Russische gevangenissen, hetgeen mede te wijten is aan de lage salarissen en de slechte opleiding van politiemannen en cipiers. Advocaten worden zelden toegelaten tot verhoren, de familie van arrestanten wordt zelden op de hoogte gebracht van de aanhouding en er bestaat geen „doeltreffend, onafhankelijk systeem met landelijk gezag” dat toezicht houdt op het gevangeniswezen.

De organisatie Article 19 hekelde de „obsessieve, aan Sovjet-tijden herinnerende geheimzinnigheid” waarmee in Rusland milieuproblemen worden benaderd. Volgens Article 19 wordt de gezondheid van de Russische burger ondermijnd door het gebrek aan informatie over milieuvervuiling, voedselbesmetting en nucleaire straling. Mensen die daarover informatie proberen te verschaffen – journalisten en wetenschappers – worden vervolgd, vaak op beschuldiging van spionage.

In Rusland liggen volgens het rapport de meest vervuilde gebieden op aarde. „Het is uiterst schandelijk dat mensen in Rusland ziek worden en doodgaan terwijl de autoriteiten hun toegang weigeren tot informatie over bijvoorbeeld stralingsvervuiling en industriële besmetting”, aldus het rapport. Het citeert een Russische milieudeskundige, Aleksej Jablokov, die stelt dat 300.000 Russen per jaar sterven aan de gevolgen van milieuvervuiling. (AP, AFP)