Regisseurs werken samen voor Unicef

All the Invisible Children. Regie: Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Kátia Lund, Jordan en Ridley Scott, Stefano Veneruso en John Woo. In: 11 bioscopen.

Het is natuurlijk voor het goede doel, voor Unicef, dus je mag er niet te veel over zaniken. Bij de première van de episodenfilm All the Invisible Children, ruim een jaar geleden op het filmfestival van Venetië, zei een van de regisseurs, Emir Kusturica al: „Ik doe mee aan een project dat groter is dan films meestal zijn.” En zo kan het zijn dat van de zeven episoden die deze film telt, er maar één echt geslaagd is en je toch tegen iedereen hoort te zeggen dat ze deze film moeten gaan zien. We zien arme kinderen, kindsoldaten, diefjes, kruimeldiefjes, hartendiefjes. Er is de sensatie dat je met één filmbezoek én Kusturica én Spike Lee én Ridley Scott én John Woo kunt zien. Maar de beste film is van Kátia Lund, de vrouw die co-regisseur was van Fernando Meirelles bij Cidade de Deus. Zij maakte een korte vertelling rond twee scharrelkinderen, Bilu en João, die snel snel door de stad flitsen op zoek naar buitenkansjes. Blikjes, wat spijkers, een oude handkar. Het is neorealisme, maar dan met de adem van een videoclip. En toch weet zij werkelijk gevoel over te dragen in de paar minuten die ze kreeg.