Regisseur van MASH overleden

„Ik heb nooit een film geregisseerd de ik niet zelf uitgekozen of ontwikkeld heb”, zei Robert Altman ooit. Hij overleed maandag. Foto Reuters Film director Robert Altman listens to a question from a reporter at the Coolidge Corner Theater in Brookline, Massachusetts in this April 5, 2006 file photo. Altman has died in a Los Angeles hospital, a spokesman for his production company said on November 21, 2006. The spokesman told Reuters that Altman, 81, died on November 20 evening. REUTERS/Brian Snyder/Files (UNITED STATES) REUTERS

De Amerikaanse regisseur Robert Altman is maandagavond in een ziekenhuis in Los Angeles overleden. Altman was 81 jaar.

Iemand die het leven begrijpt, het in ogenschouw neemt, zich ermee amuseert, zo iemand was Robert Altman, een regisseur die graag boven zijn personages stond maar zich er niet te goed voor voelde. Als een god die alles heeft gezien, schonk hij ze aan de kijker, in het country & western-walhalla Grand Ole Opry in Nashville, op een trouwpartij in A Wedding, op een gezondheidsconventie in Health, in de hoogste Hollywoodregionen in The Player, op de Parijse modeshows in Pret à Porter, in een jazzclub in Kansas City, op een Engels landhuis in Gosford Park.

Regisseurs en andere kunstenaars worden wel vaker met goden vergeleken. In het geval van Altman is die vergelijking iets meer op zijn plaats wegens de structuur die hij aan veel van zijn films gaf en die naar een van die films vernoemd is, al heeft hij die structuur niet uitgevonden. Een film à la Short Cuts is een film waarvan niemand de hoofdpersoon is en het grote aantal verschillende personages bij elkaar wordt gehouden door bijvoorbeeld een locatie of een beroep.

Vijftig films heeft Robert Bernard Altman (Kansas City, 1925) geregisseerd sinds hij in 1957 debuteerde met The Delinquents. Altman had na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij piloot was, zijn zinnen gezet op werk in de filmindustrie, maar succes bleef aanvankelijk uit. Zijn eerste grote succes was in 1970 MASH, een film die zich afspeelt tijdens de oorlog in Korea, maar werd gezien als veroordeling van de oorlog in Vietnam.

Altman was als regisseur van tv-series als Alfred Hitchcock Presents al in conflict gekomen met het deel van Hollywood dat film als een geldmakende machine zag. Zijn mogelijkheid om te maken wat hij zelf wilde, verspeelde Altman herhaaldelijk door naast een paar hits een aantal flops te produceren, en naast meesterwerken een veel groter aantal mislukkingen voort te brengen.

In maart dit jaar kreeg Altman een Oscar voor zijn hele oeuvre.

Nederland heeft nog een Altman film te goed, A Prairie Home Companion. Deze film over een radioprogramma wordt waarschijnlijk in februari volgend jaar uitgebracht.