Op zoek naar een eigen geluid

Zondag zit iedereen met het bord op schoot.

Ze horen het commentaar van Mark van Rijswijk.

Talpa-commentator Mark van Rijswijk: ,,Over voetbal heeft iedereen een mening. ’’ Foto Sake Elzinga Nederland -Meppel-(Drenthe)- 21-11-2006 Portret van Talpa sportverslaggever Mark van Rijswijk. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Ruim tweeënhalf miljoen mensen keken afgelopen zondag naar De Wedstrijden, het wekelijkse voetbalprogramma van Talpa met samenvattingen van de eredivisieduels. Mark van Rijswijk (27) is een van de commentatoren. „Het is prettig met je stem op televisie te zijn, zonder op straat herkend te worden.” Dat zal vanaf vandaag wellicht anders zijn.

Van Rijswijk voltooide de opleiding Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte in die stad voor de lokale omroep OOG. Via verschillende contracten bij RTL5 kwam hij anderhalf jaar geleden terecht bij Talpa.

De inwoner van Meppel zag met zijn nieuwe baan geen jongensdroom in vervulling gaan, bekent hij eerlijk. „Pas bij de lokale omroep begon ik voetbalverslaggeving echt leuk te vinden en merkte ik dat ik het goed kan.”

Van Rijswijk kwam met weinig televisie-ervaring bij de zender terecht. Vóór Talpa had hij alleen studio-werk gedaan. Plots moest hij wedstrijden verslaan, vanuit het stadion, met een mensenmassa om zich heen en een monitor voor zich. „Even wennen” was dat wel.

Na tientallen jaren van eredivisievoetbal bij de publieke omroep proberen de Talpa-verslaggevers nu een ‘eigen geluid’ te creëren. Dat blijkt niet gemakkelijk. „Zoiets moet groeien. Mijn stem straalt uit dat ik het leuk vind om te doen. Verder bereid ik me altijd grondig voor op een wedstrijd. Mijn zinloze feitjes zijn onder collega’s al bijna een running gag. Daarin moet je een balans vinden.”

Een voorbeeld heeft Van Rijswijk niet. „Iedere commentator heeft zijn eigen stijl: het taalgebruik van Frank Snoeks, de rust en nuance van Theo Reitsma en het ‘gematigd’ enthousiasme van Ron de Rijk. Je moet nooit iemand willen kopiëren.”

Kritiek went, stelt de commentator desgevraagd. „Over voetbal heeft iedereen een mening. Als ik een overtreding zie, zijn er wel 50.000 van de twee miljoen kijkers te vinden die het anders zien. Ook van mensen in de studio hoor ik soms dat ze het niet met me eens waren.”

Hoogtepunt tot nu toe voor Van Rijkwijk was het wereldkampioenschap voor spelers tot 21 jaar, afgelopen zomer in Portugal. Van Rijswijk versloeg voor bijna vier miljoen kijkers de finale van het door Jong Oranje gewonnen eindtoernooi. „Vier miljoen kijkers, dat is een raar gevoel. Maar ik doe het niet om bekend te worden: iedereen die van voetbal houdt, wil op het veld staan. En als dat niet kan, is dit toch een fantastische baan?”

Beluister fragmenten en lees de rubriek na op nrc.nl/bekend

    • Michiel Dekker