Noodstop heli in Noordzee

De beschadigde helikopter van de kustwacht die gisteravond op de Noordzee een noodlanding maakte, is vanmorgen aangespoeld op het strand van Texel. (Foto Edo Kooiman) foto Edo Kooiman Kooiman, Edo

Een helikopter van de kustwacht heeft gisteravond een noodlanding gemaakt in de Noordzee. Alle inzittenden zijn gered. Het gaat om dertien medewerkers van een productieplatform van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en vier bemanningsleden.

Door een technisch probleem moest het toestel rond 23.45 uur in zee landen bij de zandplaat de Razende Bol, op ongeveer 25 kilometer van Den Helder. „De piloot was in staat de helikopter gecontroleerd op de golven te laten landen”, aldus de woordvoerder van het kustwachtcentrum Den Helder.

Het kustwachtvaartuig Arca was in de buurt bezig met een visserijcontrole en was in een kwartier ter plaatse. Ook werden er een helikoper van de luchtmacht, drie reddingsboten van de KNRM en twee helikopters van de marine ingezet bij de reddingsactie.

De inzittenden droegen thermopakken, die verplicht zijn als een helikopter boven zee vliegt. „Zonder zo’n pak is het met dit weer na een half uur wel met je bekeken”, aldus de woordvoerder.

Een medewerker van het productieplatform moest met lichte onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis. Hij is weer thuis. De medewerkers van de NAM werden van het platform gehaald omdat er zich daar een totale stroomstoring had voorgedaan, aldus de woordvoerder.