Nederlandse staat stapt uit postbedrijf TNT

De Nederlandse staat heeft zijn resterende belang van 10,9 procent in postbedrijf TNT verkocht. Daarmee staat het postbedrijf geheel los van de overheid. Dit heeft TNT gisteren bekendgemaakt.

TNT nam voor bijna 600 miljoen euro 4,3 procentpunt van de aandelen over. De andere aandelen gingen naar de Amerikaanse zakenbanken Citibank en UBS.

In totaal gaat het om 46 miljoen aandelen. Daarvan heeft TNT er 18,2 miljoen gekocht. De rest wordt via Citibank en UBS doorverkocht op de markt. De totale opbrengst van de veiling bedraagt 1,5 miljard euro. De staat gebruikt het bedrag voor de aflossing van de staatsschuld.

De staat had vorige week laten weten afstand te willen doen van het zogenoemde gouden aandeel in TNT, het voormalige staatsbedrijf PTT. Met deze laatste 10,9 procent is ook het gouden aandeel verkocht. De staat moest wel afstand doen van het gouden aandeel wegens een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in september. Volgens het Hof is het houden ervan strijdig met Europese regels voor vrij kapitaalverkeer. Dit speciale aandeel gaf de Nederlandse overheid de macht een overname van het postconcern te blokkeren. „Met deze verkoop is de privatisering van TNT afgerond. Dit proces was in 1989 ingezet met een verzelfstandiging van de toenmalige PTT”, zo liet het ministerie in een verklaring weten.

In december vorig jaar verkocht de overheid haar gouden aandeel in telecombedrijf KPN. Afgelopen september deed de staat het resterende belang van 8 procent in KPN van de hand. De opbrengst van dit pakket van 167 miljoen aandelen bedroeg ongeveer 1,7 miljard euro. De staat heeft nog wel een belang in luchtvaartmaatschappij KLM, maar dit heeft alleen juridische waarde.