Nasdaq slim met LSE

Door een ‘laatste bod’ uit te brengen op de London Stock Exchange (LSE, de Londense aandelenbeurs) heeft Nasdaq het spelletje slim gespeeld. De Amerikaanse schermenbeurs ziet LSE-topvrouw Clara Furse duidelijk als degene die een mogelijke transactie tegenhoudt. Daarom probeert Nasdaq de druk op haar nu op te voeren.

Kijk maar hoe het bod is vormgegeven. De kwalificatie ‘eindbod’ betekent dat het bod op grond van de Britse overnameregels niet verder meer mag worden verhoogd. Maar er zijn wel twee ontsnappingsroutes: als een ander een bod uitbrengt, of als de LSE het bod van Nasdaq bij haar aandeelhouders aanbeveelt.

Dat laatste is onwaarschijnlijk, nu LSE het bod resoluut afwijst. Maar die houding zet Furse wel onder druk. Het gevaar is dat zij dreigt te worden afgeschilderd als een prima donna, die niet wíl verkopen. De spindoctors zijn al aan het werk geweest en hebben gesuggereerd dat het LSE-bestuur zich enigszins ongemakkelijk voelde over een plompverloren afwijzing van het bod, terwijl Nasdaq juist op overleg aanstuurde.

Het betoog van de LSE dat het geen zin heeft om te gaan praten, omdat Nasdaq „de werkelijke waarde van de Londense beurs miskent”, is zwak onderbouwd. De koers van de LSE bedraagt ongeveer 13 pond per aandeel. Dat is niet heel veel meer dan het bod van 1.243 pence per aandeel.

Maar ook Nasdaq neemt een zeker risico. Hoewel het beursbedrijf zijn bod kan verhogen als een ander een concurrerend bod uitbrengt, mag het dat niet doen als een ander louter een blokkerend minderheidsbelang tegen een premie opbouwt. Stel dat Deutsche Börse een belang van 25 procent neemt in de LSE, tegen een koers van 1.325 pence per aandeel. Dan zou Nasdaq het nakijken hebben.

Nasdaq kan uiteraard redeneren dat het waarschijnlijk zo’n vaart niet zal lopen. En de Britse toezichthouder zou wel eens heel ongelukkig kunnen zijn met de mogelijke schade die de LSE zou lijden als twee recht tegenover elkaar staande aandeelhouders het op een onderling gevecht zouden laten aankomen.

Furse heeft zich al eerder uit netelige situaties gered. Maar om te voorkomen dat ze door Nasdaq in een onmogelijke positie wordt gemanoeuvreerd, zal ze met een buitengewoon sterk betoog over de waarde van haar onderneming moeten komen of een moedige en wellicht wanhopige belegger bereid moeten vinden om een groot belang in de LSE te nemen.

Jonathan Ford enNicole Lee

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld