Namaak zonder humor

CD pop Admiral Freebee: Wild Dreams Of New Beginnings Universal **

CD popAdmiral Freebee: Wild Dreams Of New Beginnings Universal

Laten we wel wezen: in essentie is het imitatiemuziek. De Vlaamse popmuzikant Tom van Laere alias Admiral Freebee is bijzonder goed ingevoerd in het oude werk van Bob Dylan, Steve Earle en vooral Neil Young. Hij maakt degelijke muziek die nooit ver verwijderd raakt van de voorbeelden. Voor de een klinkt dat nobel en noest; een ander ergert zich aan zoveel epigonisme, zeker nu Freebee voor zijn derde album Wild Dreams Of New Beginnings naar New York is getrokken om er met producer Malcolm Burn (Dylan, Lanois) dichter bij de bron te verkeren. Van Laere’s Neil Young-intonatie is een heikel punt, ons eigen Hallo Venray heeft dit soort muziek al eens veel origineler en met meer humor gemaakt. Nu is humor natuurlijk niet het voornaamste oogmerk van een zanger die zich als melancholicus wil neerzetten, in klassieke loser-songs als het titelnummer, dat regelrecht aanstuurt op wilde dromen waar niks van terecht zal gaan komen. Nog zo’n jongensdroom: een duet met Emmylou Harris, dat ernstig doet verlangen naar Emmylou solo, zonder die somberman met zijn kreupele teksten.

Jan Vollaard