Minder kans op balbroei

Koele chip: Intel Core 2 Duo

Kleine details hebben soms grote gevolgen. Neem de nieuwste generatie notebooks die is uitgerust met een Intel Core 2 Duo processor. Sinds die ‘2’ er tussen staat is de processor een stukje sneller geworden – niets om wakker van te liggen. Maar, zo ondervond een zeer nauwkeurige tester van Macworld, de Core 2 Duo is ook koeler dan z’n voorganger. Daardoor zijn bijvoorbeeld Apple notebooks tot vijf graden Celsius minder warm aan de buitenkant. Zo’n Macbook kan in de buurt van de batterij nog ruim 47 graden warm worden. Dat komt omdat Macbooks de meeste warmte afvoeren via de behuizing om minder ventilatorherrie te produceren. Maar je kunt je schoot er wel mee verbranden, zoals gebruikers in het verleden aan den lijve hebben ondervonden. Mannelijke computeraars kunnen bovendien last krijgen van balbroei (zo heet het echt); dankzij een hogere temperatuur rond de testikels heb je een hogere kans op onvruchtbaarheid.

Momenteel werkt het Hebben-team op een notebook met gloeiend hete Pentium M-processor. Het is een testexemplaar waarop de officiële Windows Vista-release draait (later meer) , dus dat bruikleenpaard zullen we hier niet in de bek kijken. Typen valt echter niet mee, want de linkerkant van het keyboard smelt weg, hoe hard de ventilator ook staat te loeien. Die Core 2 Duo-processor is dus meer dan welkom.

Marc Hijink

Meer gadgets en temperaturen via www.nrc.nl/hebben