Liefdesrelatie leidde tot doden eigen dochter

Gisteren diende de rechtszaak tegen Monique G., die haar dochtertje doodde omdat zij bang was dat de zesjarige psychisch zwaar beschadigd was door haar eigen liefdesrelatie.

„Als ik Liesbeth niet was tegengekomen, was Kelly er nu nog geweest.” Hevig geëmotioneerd deed Monique G. (32) gisteren haar verhaal voor de rechtbank in Den Bosch, waar ze terecht stond voor het doden van haar zesjarige dochtertje Kelly op 10 januari van dit jaar.

„Het was goed zo, dacht ik op dat moment”, legde de Brabantse de rechters snikkend uit. De gescheiden vrouw was ervan overtuigd dat Kelly onherstelbare psychische schade had opgelopen door de ernstige problemen thuis. Die ontstonden toen Liesbeth, na een geheime liefdesrelatie van een half jaar, bij Monique G. introk. Liesbeth claimde Monique G. volledig – de laatste raakte naar eigen zeggen verscheurd tussen haar kind en haar vriendin. De vrouw kwam ten slotte in een psychose terecht.

„Ik kon me niet in tweeën delen”, zei Monique G. tegen de rechters. „Ik voelde me als een zombie , maar ik leefde. Kelly was zenuwachtig, terwijl ze vroeger zo’n vrolijk meisje was. Ik zag stress bij haar, ze ging zo achteruit. Ik dacht: ze komt nog in de goot terecht.”

„Als dat zo is, is dat dan haar leven waard?, vroeg de voorzitter I. Crombeen van de rechtbank. Monique G. zweeg.

In zijn requisitoir sprak officier van justitie A. Wolfs van een zaak zonder weerga. „Een moeder die haar kind om het leven brengt, dat is een drama van het ergste soort.” Hij stelde vast dat er sprake was van voorbedachte rade. Maar hij verwees ook naar een brief die Monique G. op de dag van Kelly’s dood schreef. Uit dat schrijven bleek, zei Wolfs, dat ze het beste voor had met Kelly, maar dat ze absoluut geen uitweg meer zag.

De officier van justitie eiste tbs met dwangverpleging tegen Monique G. „Niet ambulant, maar klinisch”, liet Wolfs daarop volgen. Deskundigen achten de kans op herhaling groot. Psychologen en psychiaters hebben vastgesteld dat de vrouw tijdens haar daad volledig ontoerekeningsvatbaar was, meldde Wolfs, die ontslag van rechtsvervolging vroeg.

Monique G. bond zich snel én nauw, vaak aan één persoon, zo bleek uit de rapportages. Op haar negentiende trouwde ze met een man die ze pas vier maanden kende. Die echtgenoot was gewelddadig. Ze verloor haar te vroeg geboren dochtertjes, ten gevolge van ruzies met hem. De voedingsassistente scheidde, ontmoette later Gerrit die nog dezelfde dag bij haar introk. „Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelde ze de rechters. In 1999 werd Kelly geboren.

Het huwelijk tussen Monique G. en Gerrit liep mis, toen ze begin vorig jaar Liesbeth leerde kennen. „Ik ontmoette haar bij het kienen”, vertelde Monique G. op de zitting. „Ik vond haar eerst raar, ze nam wel eens wat ‘spul’, later vond ik haar grappig.” Uiteindelijk werd Monique G. verliefd op Liesbeth en brak ze met Gerrit.

Van het samenwonen met Liesbeth kreeg Monique G. grote spijt. Gisteren verhaalde ze over de keren dat haar dominante partner haar kind hardhandig ‘jonaste’, over de vernederingen die zij zelf onderging en de klappen die ze kreeg. Ten einde raad zette ze Liesbeth eind december 2005 buiten. Ze zocht hulp bij een huisarts en de jeugdzorg, en werd enige dagen opgenomen in een kliniek van het Erasmus Medisch Centrum waar ze op 4 januari werd ontslagen.

De advocaten, J. Kolkman en W. Anker, stelden op de zitting zichzelf de vraag of de hulpverleners hebben gefaald. „Nee”, stelden ze vast, „maar het is schrijnend dat ze onvoldoende adequaat hebben gereageerd.” Na 4 januari sloot Monique G. zich voor iedereen af, meldden ze. „Toen was het te laat.” Zes dagen later gaf Monique G. haar dochter Kelly ’s avonds vijf slaappillen, waarna ze lange tijd de neus en de mond van het meisje dichtkneep.

Vervolgens belde ze Liesbeth. Samen besloten ze zelfmoord te plegen. Ze wilden in Eindhoven van een gebouw springen, of tegen een boom rijden. Maar met de auto van Liesbeth vlogen ze uit een bocht. Daarna sneed Monique G. bij zichzelf en Liesbeth de polsen door. Via een weiland belandden ze in een caravan waar ze de volgende middag zeer verzwakt werden aangetroffen.

De uitspraak is 4 december.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Liefdesrelatie leidde tot doden eigen dochter (22 november, pagina 2) staat dat Monique G. enige dagen werd opgenomen in een kliniek van het Erasmus Medisch Centrum waar ze op 4 januari werd ontslagen. Monique G. werd opgenomen in het Maxima Medisch Centrum.

    • Guido de Vries