Letse benoeming wekt bezorgdheid

De benoeming van een uitgesproken homohater tot voorzitter van de Letse parlementscommissie voor mensenrechten heeft in Straatsburg „grote bezorgdheid” veroorzaakt. De secretaris-generaal van de Raad van Europa, Terry Davis, schreef gisteren dat het Letse parlement zich moet realiseren dat de benoeming de reputatie van Letland op het spel zet.

De nieuwe voorzitter van de commissie voor mensenrechten is Janis Smits, door Davis omschreven als „een leidende antihomoactivist”. Smits leidde een campagne om een ‘gay parade’ in Riga te verhinderen en een campagne voor een verbod van discriminatie wegens seksuele geaardheid. Volgens Smits opent zo’n verbod de deur voor „pedofilie, pederastie, bestialiteit en andere perversiteiten”. Smits heeft ook geprobeerd het parlement ertoe te brengen, de toegang van homo’s tot de media te verbieden.

Smits, lid van Letlands Eerste Partij, een van de vier partijen in de regerende coalitie, wimpelde gisteren kritiek op zijn benoeming af met de opmerking dat hij niet gekozen is tot „voorzitter van een commissie over rechten van homo’s, lesbiennes, transseksuelen en andere transpersonen”.

De Letse krant Diena hekelde gisteren de regeringspartijen omdat ze elk debat over Smits hadden verhinderd. Smits’ „aanvallen op de mensenrechten van leden van seksuele minderheden” heeft volgens Diena „internationaal de aandacht getrokken”.