Koeweit stelt buitenlanders terecht

Koeweit stelt buitenlanders terecht Koeweit. Twee Pakistanen, een Bengalees en een ‘statenloze Arabier’ zijn gisteren opgehangen in de Golfstaat Koeweit. De mannen werden terechtgesteld in de centrale gevangenis, 25 kilometer ten westen van Koeweit-Stad, ten overstaan van gezagsdragers en journalisten. De Pakistanen waren veroordeeld voor drugssmokkel. De Bengalees had een landgenoot vermoord met een machete en de statenloze Arabier had iemand vermoord met een mes. ‘Statenloze Arabieren’ is de benaming die de Koeweitse overheid hanteert voor tienduizenden mensen die oorspronkelijk uit naburige landen komen en al jaren in Koeweit wonen. De meesten beweren geen andere nationaliteit te hebben, maar de overheid beschuldigt hen ervan hun oorspronkelijke identiteit te verbergen in de hoop staatburger van Koeweit te worden. Naar schatting zijn er 1,2 miljoen Aziatische gastarbeiders in Koeweit. Ze doen vooral ongeschoold werk in de bouw en de schoonmaak of werken als huisbedienden. Ze kunnen geen aanspraak maken op sociale voorzieningen en werken vaak in erbarmelijke omstandigheden. Foto AFP/Yasser Al-Zayyat Two Pakistani nationals convicted of drug trafficking and a Bangladeshi and a stateless resident found guilty of premeditated murder are hanged in Kuwait, 21 November 2006. The four men were hanged inside the central jail, some 25 kilometers (16 miles) west of Kuwait City, before a number of officials and journalists. A fifth man, a Sri Lankan convicted of murder, was supposed to be executed with the group but the public prosecutor ordered a stay of execution, an interior ministry official said without elaborating. The hanging was the first since 2002 which the public has not been allowed to attend. AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT AFP

Twee Pakistanen, een Bengalees en een ‘statenloze Arabier’ zijn gisteren opgehangen in de Golfstaat Koeweit. De mannen werden terechtgesteld in de centrale gevangenis, 25 kilometer ten westen van Koeweit-Stad, ten overstaan van gezagsdragers en journalisten.

De Pakistanen waren veroordeeld voor drugssmokkel. De Bengalees had een landgenoot vermoord met een machete en de statenloze Arabier had iemand vermoord met een mes.

‘Statenloze Arabieren’ is de benaming die de Koeweitse overheid hanteert voor tienduizenden mensen die oorspronkelijk uit naburige landen komen en al jaren in Koeweit wonen. De meesten beweren geen andere nationaliteit te hebben, maar de overheid beschuldigt hen ervan hun oorspronkelijke identiteit te verbergen in de hoop staatburger van Koeweit te worden.

Naar schatting zijn er 1,2 miljoen Aziatische gastarbeiders in Koeweit. Ze doen vooral ongeschoold werk in de bouw en de schoonmaak of werken als huisbedienden. Ze kunnen geen aanspraak maken op sociale voorzieningen en werken vaak in erbarmelijke omstandigheden.