Koeweit stelt buitenlanders terecht

Twee Pakistanen, een Bengalees en een ‘statenloze Arabier’ zijn gisteren opgehangen in de Golfstaat Koeweit. De mannen werden terechtgesteld in de centrale gevangenis, 25 kilometer ten westen van Koeweit-Stad, ten overstaan van gezagsdragers en journalisten.

De Pakistanen waren veroordeeld voor drugssmokkel. De Bengalees had een landgenoot vermoord met een machete en de statenloze Arabier had iemand vermoord met een mes.

‘Statenloze Arabieren’ is de benaming die de Koeweitse overheid hanteert voor tienduizenden mensen die oorspronkelijk uit naburige landen komen en al jaren in Koeweit wonen. De meesten beweren geen andere nationaliteit te hebben, maar de overheid beschuldigt hen ervan hun oorspronkelijke identiteit te verbergen in de hoop staatburger van Koeweit te worden.

Naar schatting zijn er 1,2 miljoen Aziatische gastarbeiders in Koeweit. Ze doen vooral ongeschoold werk in de bouw en de schoonmaak of werken als huisbedienden. Ze kunnen geen aanspraak maken op sociale voorzieningen en werken vaak in erbarmelijke omstandigheden.