‘Internet neemt de rol van de makelaar voor een deel over’

De Rabobank kocht eerder deze maand de woningenwebsite Zoekallehuizen.nl. De grootste hypotheekverstrekker wil meer contact met woningzoekenden.

Gijs den Hollander, NVM-makelaar in Vught en oprichter van de website Zoekallehuizen.nl, heeft een duidelijk doel voor ogen. De woningzoeksite die hij vorig jaar oprichtte, moet de grootste van Nederland worden. Maar daarvoor heeft hij wel een grote, strategische partner nodig. Dat werd de Rabobank, die de site eerder deze maand voor een onbekend bedrag kocht. Den Hollander blijft nog drie jaar aan als directeur. Zoekallehuizen.nl en Rabobank hebben elkaar veel te bieden, vinden beide partijen. Via de zoeksite kan de bank meer klanten bereiken.

Wat was het motief van de Rabobank om Zoekallehuizen.nl te kopen?

Jos van Lange, directeur Particulieren van Rabobank: „Als bank willen we aanwezig zijn op alle belangrijke momenten in het leven van klanten en daar passende financiële diensten bij aanbieden. Denk aan een pensioenverzekering, een spaarrekening voor een baby en een hypotheek voor een woningzoekende. In de huidige internetwereld wordt marketing steeds belangrijker, want de klant krijgt via dat medium veel prikkels. Je moet er als hypotheekverstrekker zijn op het moment dat er bij de klant een financiële behoefte opkomt. Vandaar dat een woningzoeksite voor ons heel belangrijk is: 86 procent van alle woningzoekenden begint zijn zoektocht namelijk op internet.”

Welke plannen heeft Zoekallehuizen.nl?

Den Hollander: „Zoekallehuizen.nl moet de Google van de huizenmarkt worden. De site moet alles bieden wat de huizenzoeker wil hebben: denk aan notariële diensten, een verhuisservice. Je moet niets uitsluiten op dat punt. Zoekallehuizen biedt nu bijvoorbeeld al informatie over de periode dat een huis te koop staat en over eventuele prijsverlagingen. We willen naar een dekking van 100 procent van de markt. Nu zitten we op pakweg 95 procent.”

Rabobank werkt samen met Makelaarsland, de online makelaar die deeldiensten aanbiedt. Gaat u die site ook kopen?

Van Lange: „We hebben geen belang in Makelaarsland en een overname is nu niet aan de orde. We gaan de komende tijd heel goed kijken wat we willen overnemen op woninggebied, want we willen op alle fronten vooraan staan in de woningketen: zowel qua zoeken als qua hypotheken en woningontwikkeling, waarin we actief zijn sinds Rabobank afgelopen zomer Bouwfonds overnam van ABN Amro. We gaan voor absoluut leiderschap op de woningmarkt.”

Hoe lang bestaat de makelaar nog, nu woningzoeksites steeds populairder worden?

Den Hollander: „De makelaar zal een andere rol krijgen naarmate de klant steeds meer informatie zelf vergaart via internet. De makelaar wordt adviseur op microniveau: hij onderhandelt voor je of geeft bouwkundig advies. Maar de makelaar blijft wel bestaan, want het kopen van een huis is een van de belangrijkste dingen in je leven en je doet het te weinig om er veel ervaring in op te doen. Om die reden wil de klant bij het kopen of verkopen van een huis een vertrouwenspersoon die hij kan raadplegen. Bij hypotheken zie je dezelfde ontwikkeling: degene die een hypotheek wil, kan alles zelf uitrekenen. Toch worden vrijwel alle hypotheken nog face to face afgesloten, want het is te lastig om zelf je weg te vinden tussen die 95 hypotheekaanbieders in Nederland.”

Funda wil zelf hypotheken gaan verkopen en de Postbank heeft al een eigen makelaarsdienst. Is die groeiende concurrentie in het voordeel van de consument?

Van Lange: „Zeker wel. De klant krijgt steeds meer informatie van allerlei partijen en de toenemende concurrentie drukt de prijzen. De consument is dus voordeliger uit. Als bank voelen we die concurrentie ook: de marges op hypotheken zijn nog alleszins redelijk, maar ze zijn wel gedaald. Daar staat tegenover dat de omvang van de hypotheekmarkt tweemaal zo groot is als vijf jaar geleden en wij als grootste hypotheekverstrekker er dus meer aan verdienen.”

Hoe blijf je de concurrenten voor?

Den Hollander: „Zoekallehuizen biedt nu als enige informatie over hoe lang een huis al te koop staat. Over een poosje doet elke woningzoeksite dat, maar dan hebben wij de investeringskracht van Rabobank achter ons om nieuwe dingen te verzinnen.”

Gaan woningzoekenden die zich op Zoekallehuizen.nl begeven nu ongevraagde post ontvangen van Rabobank?

Van Lange: „Ja, dat zou kunnen. Maar vooral niet te veel en wel op het juiste moment.”