Hoogste hof Congo deels afgebrand

Het Hooggerechtshof in de Congolese hoofdstad Kinshasa is gisteren deels afgebrand nadat aanhangers van verliezend presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba het gebouw aanvielen. Op dat moment behandelde het hof Bemba’s klachten over verkiezingsfraude.

Vorige week werd Joseph Kabila uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen in Congo, maar oud-rebel Bemba legde zich daar niet bij neer. De rechtszaak was gisteren juist geschorst nadat Bemba’s advocaten bezwaar hadden geuit over de samenstelling van de jury en de rechter had geklaagd over het geweld buiten het gebouw. De rechters moesten het gerechtsgebouw in allerijl ontvluchten terwijl documenten en meubilair vlam vatten.

De onrust begon in de middag, nadat ongeveer 200 Bemba-aanhangers zich bij het gerechtsgebouw hadden verzameld. De oproerpolitie vuurde traangas af in een poging hen uiteen te jagen, waarop de aanhangers zich terugtrokken bij Bemba’s residentie. Militieleden van Bemba schoten daarna op de politie.

Aanvankelijk bemoeide de VN-vredesmacht MONUC zich niet met het protest, maar toen de politie de stenengooiende menigte niet uiteengejaagd kreeg, reageerde MONUC met schoten in de lucht. De VN-troepen hielpen bij het blussen van de brand en ontzetten enkele rechters, advocaten en leden van de kiescommissie. Twee voertuigen gingen in vlammen op, waaronder een van MONUC.

Bemba en zijn achterban, die zich voornamelijk in Kinshasa en in het westen Congo bevindt, stellen dat er sprake was van fraude bij de verkiezingen. Afgelopen weekeinde heeft Bemba’s partij officieel protest aangetekend. Kabila kreeg 58 procent van de stemmen, Bemba bijna 42 procent. Bemba’s partij heeft de geweldsuitbraak veroordeeld.

Er waren geen berichten over slachtoffers. Tijdens onlusten in augustus, na bekendmaking van de uitkomst van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, kwamen ten minste 23 mensen om het leven.

MONUC is met ruim 17.500 militairen de grootste VN-vredesmissie ter wereld. Ter ondersteuning van MONUC is Eufor, een troepenmacht van de Europese Unie, aanwezig tijdens deze verkiezingsperiode. (AFP, Reuters, AP)