Gerrits goed nieuws show

En dat is tien.

Eén dag voor de verkiezingen en vlak voordat de minister van Financiën de demissionaire status inglijdt, heeft Gerrit Zalm gisteren het jaarverslag over de staatsdeelnemingen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wat klinkt als een ambtelijke verplichting, leest als een politiek testament. Onder Zalms leiding werd de afgelopen jaren voor 8,7 miljard euro aan staatsdeelnemingen afgestoten. Jammer dat de tien niet gehaald is? Nét wel! Gisteren verkocht de Nederlandse staat zijn laatste pakket aandelen in post- en pakjesvervoerder TNT voor 1,5 miljard euro. Tot voor kort werden zulke opbrengsten niet geopenbaard omdat het koersgevoelige informatie zou zijn. Nu wel.

Dat de grens van 10 miljard wordt gehaald lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook wel een beetje. Het jaarverslag over 2005 loopt tot half november 2006 waardoor in totaal 3,7 miljard euro extra wordt meegeteld. TNT brengt de eindsprint tot boven de 5 miljard.

Zalm wil op zijn laatste werkdagen voor de verkiezingen kennelijk alle grote dossiers afronden. De privatisering van de voormalige PTT is met de verkoop van de laatste aandelen TNT en KPN volbracht. En het besluit van de gemeente Amsterdam om als aandeelhouder tegen een statutenwijziging bij Schiphol te stemmen – en daarmee privatisering te dwarsbomen – werd op de valreep voorgedragen ter vernietiging bij de Kroon.

In het landsbelang.

Maar het jaarverslag over de staatsdeelnemingen oogt als een haastklus. Het rapport is later dan normaal gepubliceerd en heeft, in tegenstelling tot vorig jaar, de lay-out van een scriptie van een middelbare scholier. Zou dat komen doordat het voor het eerst veel meer dan één boekjaar behandelt? „Ook als ik over een langere periode terugblik, ben ik tevreden”, zegt Zalm in zijn voorwoord. „De afgelopen jaren hebben mij [...] gesterkt in de overtuiging dat het voor overheidsbedrijven die [...] actief zijn in vrije, liberaliserende [...] markten niet goed is om (alleen) een overheidsaandeelhouder te hebben” om af te sluiten met: „Ook in de toekomst zal Nederland voorop moeten willen lopen als het gaat om het bieden van ruimte aan staatsbedrijven om nationaal en internationaal te groeien. Dat is goed voor die bedrijven en goed voor Nederland.”

Het lijkt wel verkiezingstijd.

Vorige week kwam Financiën nog met het persbericht: „Zalm: begrotingsbeleid succesvol.” De VVD wil net als de andere (nu nog) grote partijen diep snijden in het ambtenarenapparaat. Maar dat hoeft een politicus er niet van te weerhouden om daar in deze laatste dagen nog even optimaal gebruik van te maken.

Jeroen Wester