Gerechtsgebouw Congo in de brand na onlusten

Het Hooggerechtsgebouw in de Congolese hoofdstad Kinshasa is gisteren deels afgebrand nadat aanhangers van ex-rebel en verliezend presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba het gebouw aanvielen. Op dat moment waren rechters bezig met een openbare behandeling van Bemba’s klachten over verkiezingsfraude. Vorige week werd Joseph Kabila uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen in Congo, maar Bemba legde zich daar niet bij neer.

De rechtszaak was juist geschorst nadat Bemba’s advocaten bezwaar hadden geuit over de samenstelling van de jury en de rechter had geklaagd over het geweld buiten. De in toga’s gehulde rechters moesten het gerechtsgebouw in allerijl ontvluchten terwijl documenten en meubilair vlam vatten. Onduidelijk is wie het vuur heeft aangestoken.

De onrust begon in de middag, nadat ongeveer 200 Bemba-aanhangers zich bij het gerechtsgebouw hadden verzameld. De oproerpolitie vuurde traangas af in een poging ze uiteen te jagen, waarop de aanhangers zich terugtrokken bij Bemba’s residentie. Militieleden van Bemba schoten daarna op de politie.

Aanvankelijk bemoeiden militairen van de Verenigde Naties zich niet met het protest, later schoten militairen van MONUC, de vredesmacht van de VN, in de lucht om de menigte te verspreiden. „We hebben aanvullende troepen gestuurd om de situatie veilig te stellen”, aldus een woordvoerder. De VN-militairen waren eveneens betrokken bij het blussen van de brand. Vier rechters, advocaten, en leden van de kiescommissie moesten door hen worden ontzet. Twee voertuigen zijn in de brand gezet, waaronder een van MONUC.

Er waren geen berichten over mogelijke slachtoffers. Tijdens onlusten in augustus, na bekendmaking van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kwamen ten minste 23 mensen om het leven.

Bemba en zijn achterban, die zich voornamelijk in Kinshasa en in het westen Congo bevindt, claimen dat er sprake was van fraude bij de verkiezingen. Afgelopen weekend heeft Bemba’s partij officieel protest ingediend. Kabila kreeg 58,05 van de stemmen, Bemba 41,92 procent.

MONUC is met 17.600 militairen de grootste VN-vredesmissie ter wereld. Ter ondersteuning is Eufor, een troepenmacht van de Europese Unie, aanwezig tijdens de verkiezingsperiode. (AFP, Reuters, IRIN)