Fanclub ADO belegt supportersvergadering

De officiële fanclub van ADO Den Haag heeft supporters van de Haagse voetbalclub opgeroepen massaal een vergadering bij te wonen op donderdag 23 november. Supporters mogen op de bijeenkomst in stadion Zuiderpark hun zegje doen over de toestand van de club.

ADO is in crisis nadat zo’n honderd supporters zondag het veld van het Zuiderpark stadion betraden tijdens de wedstrijd tegen Vitesse. Scheidsrechter Bossen staakte het duel bij een stand van 0-3 in de tweede helft. Trainer Frans Adelaar voelde zich zondag zo bedreigd door de supporters, dat hij een dag later verklaarde met onmiddellijke ingang op te stappen bij de hekkensluiter.

„Ik kreeg zaterdag tijdens de besloten training al onverwachts bezoek van zo’n tachtig supporters in het Zuiderparkstadion”, liet Adelaar gisteren weten. „Ik was verbaasd dat ze zo gemakkelijk binnen konden komen. Zo kon het gewoon niet langer.”

De Fanclub ADO Den Haag heeft de bestorming van het veld in een persverklaring afgekeurd. De supportersvereniging brengt wel begrip op voor de onbezonnen actie. De trouwste fans voelen zich volgens de verklaring genegeerd door het bestuur van ADO, dat steeds zou weigeren overleg te voeren met de supporters. „Het was een daad uit liefde voor de club.”

De supporters willen het donderdag tijdens de vergadering hebben over het nieuwe stadion, de prestaties van ADO en de manier waarop de club met de fans omgaat. „Nu is het moment om in actie te komen”, aldus aftredend voorzitter Ike Simoncini in de persverklaring. „Praten met de club wordt steeds moeilijker en wij voelen aan dat het vandaag of morgen helemaal uit de hand gaat lopen en juist dát willen we voorkomen.”

De KNVB is inmiddels begonnen met een onderzoek naar de gestaakte wedstrijd en de politie Haaglanden gaat videobeelden analyseren die na afloop van het duel buiten het stadion zijn gemaakt. Aan de hand daarvan bekijkt het korps of ze Haagse supporters kan aanhouden die strafbare feiten hebben gepleegd.

Behalve het ontslag van Adelaar werd de clubleiding maandag ook geconfronteerd met de mededeling dat shirtsponsor DSW zich voorlopig terugtrekt tot de rebellerende supporters zijn verbannen.