Europese Unie stelt minder beperking aan de vangst van diepzeevissen

Europese Unie stelt minder beperking aan de vangst van diepzeevissen Sesimbra, 22 nov. Vissers brengen een haai aan land in de vissershaven Sesimbra, net ten zuiden van de Portugese hoofdstad Lissabon. Gisteren bereikten de Europese ministers van Visserij een akkoord over quota’s voor diepzeevissen, waaronder haaien, keizerbaars en blauwe leng. Voor bepaalde soorten maakten de ministers de vangstbeperking die de Europese Commissie had voorgesteld minder groot, soms met forse aanpassingen. De Brusselse milieuorganisatie Seas at Risk is teleurgesteld over deze grotere quota’s en stelt zelfs dat de visserij op diepzeevis onmiddellijk moet worden stilgelegd. Vooral Franse, Spaanse en Portugese vissers jagen in de Atlantische Oceaan op deze vissen. Quota’s voor meer populaire vissoorten als kabeljauw, tong en haring komen volgende maand aan de orde. De Visserijraad besloot eveneens om een elektronisch rapportagesysteem in te voeren om de vangsten van vissers te controleren. De elektronisch geregistreerde gegevens moeten de vissers dagelijks doorsturen naar de inspectiediensten, die de gegevens zullen combineren met informatie van satellieten. Invoering van het systeem begint over twee jaar voor grotere vissersschepen. Foto AP A crowd watches a basking shark being unloaded at the port in Sesimbra, south of Lisbon, Tuesday, Nov. 21 2006, after being caught dead by fishermen ten miles off the Portuguese coast. The 7-meter, 23 foot, shark weighing 2.5 tonnes, 2.8 tons, was caught in a fishing boat's nets overnight (AP Photo/Gustavo Bom) ** PORTUGAL OUT ** Associated Press