‘Directeur van DJI moet weg’

De ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft het vertrouwen opgezegd in hoofddirecteur Gijs Wouters. Volgens de ondernemingsraad staat Wouters een door minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) aangekondigde cultuuromslag binnen het gevangeniswezen in de weg. Dat schrijft de ondernemingsraad in een brief aan de hoofddirecteur die gisteren door de actualiteitenrubriek Nova naar buiten is gebracht.

Volgens de ondernemingsraad is de huidige hoofddirecteur niet in staat om leiding te geven aan die cultuurverandering omdat hij zelf bijdraagt aan het in stand houden van een angstcultuur bij de DJI. De ondernemingsraad baseert zich op toespraken van Wouters naar aanleiding van de brand. Hij zou personeel gedreigd hebben met sancties als zij contacten zouden hebben met de media of de politiek. Ook noemt hij een cultuuromslag onnodig. „Waarom, bij mij zit het wel goed, bij jullie toch ook?” zo wordt Wouters in de brief geciteerd.

Wouters zegt in een reactie zich niet in de aan hem toegeschreven citaten te herkennen. Hij ontkent in toespraken bedreigingen te hebben geuit. Volgende week is er een overleg met de OR.