De stemming

Middelvinger CDA

Wie won gisteren het laatste lijsttrekkersdebat van de NOS? Het antwoord is er, maar werd door de NOS niet naar buiten gebracht. Volgens een peiling van Maurice de Hond (niet in opdracht van de NOS, meldt hoofdredacteur Hans Laroes desgevraagd) had CDA-lijsttrekker Balkenende met 29 procent van de stemmen gewonnen. Bos (PvdA) eindigde met 20 procent als tweede en derde werd Halsema (GroenLinks).

Bij het CDA was men woedend. Bij de andere debatten (van RTL en EénVandaag) was wel direct de uitslag bekend gemaakt: bij RTL had Bos gewonnen van Balkenende en bij EénVandaag werd Marijnissen (SP) tot winnaar uitgeroepen.

In Nieuwspoort leidde dat tot een clash tussen CDA-spindocter Stephan Schrover en NOS-hoofdredacteur Laroes. Een woedende Schrover stak daarbij zijn middelvinger op naar Laroes. Die belde daarop met CDA-campagneleider Jack de Vries om zijn beklag te doen en zijn besluit uit te leggen. In een toelichting vanmorgen zegt Laroes dat de NOS een dag voor de verkiezingen geen debatwinnaar wil aanwijzen. Laroes: „De NOS faciliteert het debat, in onze taak staat niet dat we ook moeten peilen wie de winnaar is. Laat de kiezer zelf maar een oordeel geven. ” Schrover heeft inmiddels zijn excuus aangeboden.

Opiniepeiler Maurice de Hond meldde de uitslag van zijn peiling wel in het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen. (EK)

Nazi-spotje mag

De politieke organisatie EenNL van Marco Pastors mag de verkiezingsspot waarin wordt gewaarschuwd tegen de islamisering van Nederland blijven gebruiken. Inclusief de vergelijking met het opkomend nazisme in Duitsland in de jaren dertig van de vorige eeuw. „De gevestigde orde keek toen weg” , zegt Pastors, „En dat gebeurt nu weer”.

De rechter in Rotterdam bepaalde gisteren in een kort geding dat was aangespannen door de Islam Democraten in Den Haag, eveneens een politieke organisatie, dat deze vergelijking kan worden toegelaten. Vanwege de politieke context is het niet ‘onnodig grievend’.

De rechter acht de tekst wel beladen, maar hecht toch meer waarde aan de vrijheid van meningsuiting. „We zijn verbijsterd dat zoiets in Nederland mag worden gezegd. Ik had dat echt niet verwacht”, reageert Arif Potmis van de Islam Democraten.

De Islam Democraten hebben bij de politie ook aangifte gedaan van laster. Over enkele dagen beslist de officier van justitie of tot vervolging wordt overgegaan. Het spotje is vier, vijf keer gebruikt en zal waarschijnlijk niet meer worden uitgezonden. (HvdB)