De prins en zijn ei

ca. 3 / 4 gesneden (oud) wit broodca.50 g boter200 g rozijnen (sultana’s)1 / 2 l volle melk125 ml slagroom3 eierensnufje nootmuskaat100 g donkerbruine suiker

De Engelse journalist Jeremy Paxman meldde in zijn pas verschenen boek On Royals dat Prins Charles elke ochtend bij het ontbijt zeven, op verschillende manieren, gekookte eitjes – 4 minuten, 4,5 minuten, 5 minuten etc. – geserveerd krijgt. Het bleek een broodje aap verhaal uit 1995, beetje dom geplukt uit The House Keeper’s Diary. Zeven eieren, so what. Wie kent niet het verschijnsel van het mislukte eitje…iets te snottig, nèt te hard. En wat kost een ei nou helemaal? De vader van Charles schijnt in de keuken van Buckinham Palace een eigen Tefal pannetje te hebben waarin hij wel eens een eitje bakt. Aangetrouwde Royal Tony Armstrong Jones, de ex van Margaret, vertelde in een recent interview dat hij op zijn buitenlandse reizen een potje Marmite, met een elegante zilveren dop, meeneemt.

Voor extravagante eetgewoonten en gedrag moet je tegenwoordig niet bij de Royals zijn maar bij de Nieuwe Rijken, die hun status nog moeten bewijzen. De Tsjechische zakenman Viktor Kozeny dronk in een Londens restaurant een glas Romanée Conti 1985 en stuurde de fles terug. Hij vond de wijn te jong smaken. Op een feest trakteerde hij de gasten uiteraard op kaviaar én op interessante chips: dunne plakjes Albi truffel. In de winter wenst Kozeny de dag te beginnen met een glas vers geperst sap van passievruchten.De Royals houden juist van gewoon gezellig eten dat ze niet tijdens staatsbanketten krijgen. Prins Claus maakte voor zijn familie graag chili con carne klaar.

Het recept voor dit nagerecht is van de schrijver Len Deighton: verwijder de korsten van het brood en besmeer alle boterhammen aan beide kanten met boter. Klop de melk, room, eieren, nootmuskaat en bruine suiker door elkaar. Leg in een vuurvaste, rechthoekige schaal, een laagje boterhammen. Strooi er rozijnen op. Leg er weer een laagje boterhammen op. Ga zo door tot er geen brood meer over is. Giet het eimengsel in de schaal en laat alles een half uur soppen.

Bak de met aluminiumfolie afgedekte pudding ca. een uur in een oven op 180 graden. Verwijder de folie na 30 minuten. Eet warm op.

Anne Scheepmaker

Morgen: Cuore d’Amore