De blik naar buiten

Lezers en politici chatten gisteren over de plaats van Europa in de campagne, een nieuw referendum en een Europees leger.

Een selectie uit de chat.

EUROPA IN DE CAMPAGNE

Alexander Pechtold (D66): „Ik merkte gisteren bij het Coolpolitics- debat dat er bij jongeren nog steeds veel belangstelling bestaat voor het onderwerp Europa. Jongeren zien de praktische voordelen. Ze willen heel graag tijdens hun opleiding ook een jaartje in het buitenland studeren.”

Oliver Marchau (deelnemer): „Ik denk dat de huidige generatie jongeren inderdaad meer ‘Europees burger’ zal worden, en de economische voordelen zien van de eenwording nu er grote machtsblokken in de wereld aan het ontstaan zijn.”

Hans Verseput (deelnemer): ,,Toch blijft Europa een gecompliceerd onderwerp.”

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks): „Er zijn wel meer onderwerpen moeilijk, maar toch worden ze bespreekbaar gemaakt, zie de AOW-discussie. Wat meespeelt bij Europa is dat de macht geen gezicht heeft. Bij de AOW ging het ook niet echt om de inhoud, maar om het feit dat Wouter Bos niet goed kon communiceren.”

Jan Jacob van Dijk (CDA): „Het lijkt erop alsof wij politici als enigen verantwoordelijkheid moeten nemen voor het Europa-debat. Waar zijn de maatschappelijke organisaties?”

REFERENDA

Moderator: „Is een nieuw referendum onvermijdelijk geworden, nu de EU geen campagneonderwerp was?”

Leon Meijer (ChristenUnie):

„Het is belachelijk dat alle Europa-discussies gepaard dienen te gaan met een referendum. Ook andere internationale terreinen vallen buiten de campagne. Overigens heeft ook de ChristenUnie het kraken van het stelsel onderkend en pleit nu voor een correctief referendum. Een hele revolutie voor ons, hoor!”

Alle van Meteren (deelnemer): „Een referendum ervaar ik als een te nauwe sluis. Je kunt beter zorgen dat burgers bij het gesprek betrokken blijven.”

Frans Timmermans (PvdA): „Toch heeft ook deze verkiezingscampagne aangetoond dat het stelsel vermolmd is en met referenda moet worden aangepast. Er moet overigens wel belangstelling gewekt kunnen worden voor een referendum. Als een nieuw Verdrag alleen bestaat uit een paar aanpassingen van het Verdrag van Nice, is een referendum overdreven.”

EUROPEES LEGER

Leon Meijer (ChristenUnie): „Ik wil iets anders aansnijden: is een EU-leger nodig naast de NAVO?”

Tom Degen (deelnemer): „Jazeker, want Europa kan nu geen tegenwicht bieden tegen de VS.”

Frans Timmermans (PvdA) : „Ja, al was het maar om te voorkomen dat straks niemand zich meer om de conflicten in Afrika bekommert.”

Leon Meijer: (ChristenUnie) „Dus stuurt Brussel onze manschappen straks naar Afghanistan?”

Jan Jacob van Dijk (CDA): „Laten we nou eens realistisch zijn over dat leger. Eerst moeten we één buitenlands beleid hebben, dat is er niet. Daarna kun je pas praten over één leger.”

Lees het hele chat-verslag op http://wethepeople.nrc.nl