Christelijk complot

Wie het Kieskompas behoudend invult, met oog voor milieu en medemens, kan pardoes bij de ChristenUnie landen. Wacht eens, denkt de zwevende doch oplettende kiezer. Ik heb geen enkele vraag over euthanasie of abortus gehad en toch dit advies?

De pessimist vermoedt direct een christelijk complot. Immers, het Kieskompas is een samenwerking tussen dagblad Trouw en de Vrije Universiteit. Toch kan dit ook een kwestie van ordinaire vergeetachtigheid zijn. Zoals ook de rest van Nederland ‘vergeten’ is waar deze knuffelpartij voor staat.

Journalisten op het Binnenhof dwepen al jaren met de competentie van André Rouvoet en kompanen. Tussen alle oude slangen en jonge kuikentjes in de Tweede Kamer blinkt de ChristenUnie uit in een gebrek aan gekonkel en een surplus aan competentie. Rustige, betrouwbare Rouvoet werd dan ook twee keer ‘politicus van het jaar’: in 2004 gaf de parlementaire pers hem deze titel, dit jaar de lezers van de Parlementaire Nieuwsbrief. Met deze uitstraling is de ChristenUnie het rechtse zusje van Groen Links geworden. Inhoudelijk, oprecht, vol mededogen. Geen wonder dat ChristenUnie stemmen plots salonfähig is.

Dit is het land waar hooghartig wordt neergekeken op de standpunten van Bush en zijn neo-con cronies. Abortus, softdrugs, euthanasie: nicht im Frage. Homohuwelijk, alcohol, prostitutie, gokken: liever niet. Zo denkt de ChristenUnie erover. Met goed recht uiteraard, maar aaibaar is het allerminst.

In dit land heerst hoge opwinding over andermans religieuze principes als hoofddoeken en handen schudden. Gaat het om de ChristenUnie, dan worden streng-religieuze principes opeens door de vingers gezien. Raar? Nee, dat is een kwestie van imagebuilding.

Alexander Pechtold confronteerde Rouvoet vorige week in Nederland Kiest met de minder knuffelbare kant van diens partij. Zowaar: de meest rechte rug van het Binnenhof kronkelde als alle andere slangen. Pechtold verdwaalde in zijn eigen argumentatie en maakte zijn kruistocht niet af. Maar het was afdoende gedemonstreerd: ook de ChristenUnie spreekt met gespleten tong.

Merel Boers

Freelance journalist en historicus