Celtic wint ‘Battle of Britain’ van Man United en kwalificeert zich

Ruud van Nistelrooy (Real Madrid) treurt om een gemiste kans. Foto AP Real Madrid's Ruud Van Nistelrooy shouts after missing an opportunity against Lyon during a Group E Champions League soccer match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Tuesday, Nov. 21, 2006. The game ended in a 2-2 draw. (AP Photo/Mutsu Kawamuri) Associated Press

In de ‘Battle of Britain’ heeft het Schotse Celtic gisteren met 1-0 Manchester United verslagen en zich geplaatst voor de volgende ronde. De hoofdrol in de beladen voetbalwedstrijd was weggelegd voor de Japanner Shunsuke Nakamura, die in de 81ste minuut uit een vrije trap scoorde. Zes minuten later kreeg Manchester nog een kans op de gelijkmaker, toen Thomas Gravesen een handsbal maakte. Maar Celtic-doelman Artur Boruc redde knap toen Cristiano Ronaldo trachtte de kans op 1-1 te verzilveren.

Jan Vennegoor of Hesselink, de Nederlandse spits van Celtic speelt, reageerde in Glasgow voor de tv-camera’s van de NOS verheugd na de zege. „Dit is heel knap van ons”, sprak de oud-PSV’er. Over de wedstrijd was hij nuchter. „De eerste helft was van onze kant heel slecht. Dat had misschien ook wel met zenuwen te maken. Het spel was niet zoals het moet zijn, maar het resultaat is heel leuk.”

Manchester United moet op 6 december tegen het Portugese Benfica plaatsing voor de achtste finales af zien te dwingen. De Portugezen wonnen gisteren met 3-0 van FC Kopenhagen. Benfica schakelde vorig jaar Manchester United uit in de Champions League.

In Groep E is Olympique Lyon groepswinnaar geworden na een 2-2 gelijkspel tegen Real Madrid. Ruud van Nistelrooy miste vlak voor tijd een strafschop, die hij zelf had afgedwongen. Daardoor verzekerde Lyon zich van de eindzege in groep A. „Ik ben diep teleurgesteld door mijn misser”, verzuchtte Van Nistelrooy, die met Real Madrid al wel was gekwalificeerd voor de achtste finales. „Het was een belangrijk moment voor mijn ploeg. Ik had de overwinning kunnen en moeten veilig stellen.”

AEK Athene, dat derde in groep H stond, versloeg de Italiaanse koploper in de poule AC Milan met 1-0. De Grieken behaalden zelden een belangrijke overwinning in de Champions League. Milan was al zeker van de achtste finales. AC Milan speelt de laatste wedstrijd in de poule op eigen veld tegen het Franse Lille.

FC Porto zette gisteren in groep G een grote stap naar de laatste zestien in de Champions League. De Portugese ploeg versloeg CSKA Moskou op eigen veld met 2-0. Drie dagen eerder vierde de Russische ploeg nog de prolongatie van de landstitel. FC Porto dankte de knappe overwinning aan doelpunten van Ricardo Quaresma en Lucho Gonzalez.

Arsenal maakte het zichzelf onnodig moeilijk thuis tegen het nog puntloze Hamburger SV, maar de Londense ploeg won wel dankzij twee treffers in de slotfase: 3-1. In het nieuwe Arsenal Stadium kwamen drie Nederlandse internationals in actie. Rafael van der Vaart en Joris Mathijsen bij Hamburger SV, Robin van Persie bij de thuisploeg. Dankzij Van der Vaart begon de Duitse ploeg uitstekend aan de wedstrijd. De voormalige Ajacied opende met een technisch hoogstandje in de vierde minuut de score, 0-1. Na een half uur kreeg de bikkelende Van der Vaart de gele kaart na een charge op Van Persie. De oud-Feyenoorder bracht in de 52ste minuut de gelijkmaker op zijn naam met een mooi schot. Emmanuel Eboué en Julio Baptista hielpen Arsenal aan de zege.

PSV-trainer Ronald Koeman stapte gistermorgen met een ‘vreemd’ gevoel in het vliegtuig richting Liverpool. De coach besefte dat er voor zijn club vanavond tegen de Engelse club weinig meer op het spel staat. PSV heeft zich inmiddels, al na vier duels, geplaatst voor de tweede ronde van de Champions League. Koeman: „Zo’n gevoel heb ik nooit eerder gehad.” Toch staat er nog iets op het spel. Het elftal dat vanavond wint, is vrijwel zeker van poulewinst en heeft daarmee de mogelijkheid op een betere loting.