C-Mon & Kypski

Voormannen C-Mon & Kypski van de gelijknamige band zijn gepassioneerde liefhebbers van geluiden. Ze dalen de donkere kelders van de muziekgeschiedenis af op zoek naar vergeten parels, maar weten ook de geluiden van een reis in Marokko om te smelten tot muziek die borrelt van funk, groove en humor.

Ze maken hiphopcollages met een vette knipoog. Zo mengen ze een vrolijk schmierend zanglijntje met scratches die klinken als verkeerschaos en een melige pianoriedel als afsluiter. Een nummer met de Amsterdam Klezmer Band kent een ska-achtige beat en een dolkomisch palet van blazers, accordeon en klarinet; een reggaebeat wordt vervormd met digitale bas en een Frans kreunend meisje.

Zesvoudig nationaal scratchkampioen Kypski legt traditionele instrumenten op zijn draaitafel en vervormt ze tot zijn stuwende groove. Het album schiet van hiphop naar rock en biedt naast vette funk met orgeltjes en rock met scheurende gitaren ook ontspannen gitaargetokkel met een jazzy saxofoon en zelfs een prachtig stukje klassieke piano. Een reis die van begin tot eind avontuurlijk is.

Saul van Stapele

C-Mon & Kypski – Where The Wild Things Are. (Penoze/Jammm Brand Entertainment)