Breedbeeld televisie in juni 2007

RTL Nederland wacht een half jaar met de overgang naar breedbeeld-tv. Aanvankelijk zouden RTL 4, 5 en 7 vanaf 1 januari 2007 alle programma’s in 16:9 beeldformaat uitzenden. Dat wordt verschoven naar juni 2007, blijkt uit een brief die RTL vorige week naar adverteerders stuurde. „We hoorden geluiden dat andere omroepen nog niet klaar waren”, aldus een woordvoerster van RTL. „In overleg met Talpa en de STER wachten we.”

De omroepen willen voorkomen dat adverteerders hun commercials in verschillende beeldformaten moeten aanleveren. Daarom past ook SBS (Veronica, SBS6 en Net5) zich aan de nieuwe overgangsdatum aan, aldus een woordvoerder. De Publieke Omroep gaat geleidelijk over en biedt nu 35 procent van de programmering in breedbeeldformaat aan. Vorig jaar besloot de NOS nog het WK Voetbal in 4:3 formaat uit te zenden omdat nog te weinig kijkers een breedbeeld-tv zouden hebben. Nu schat de Publieke Omroep hun aandeel op ruim 50 procent.