Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wetenschap

Bij chimpansees vallen de mannen op oudere vrouwen

Rotterdam. Hoe ouder vrouwelijke chimpansees worden, des te aantrekkelijker worden ze voor de mannetjes. Dit blijkt uit onderzoek, door onder meer de bekende Harvard-primatoloog Richard Wrangham, van de chimpanseegemeenschap in het Kibale Nationale Park in Oeganda. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology. Eerder werd gedacht dat chimpansees een afkeer hebben van al te jonge vrouwtjes. Maar in het nieuwe onderzoek blijkt het te gaan om een duidelijke en significante voorkeur van chimpanseemannetjes voor oudere vrouwen.

Een chimpvrouw van vijftig blijkt twee keer zo aantrekkelijk als een chimpvrouw van vijftien. Dat is opmerkelijk, omdat de chimpansee het meest naaste evolutionaire familielid is van de mens, waarvan de meeste mannen (ook wetenschappelijk bewezen) jongere vrouwen prefereren.

De aantrekkingskracht van oudere vrouwtjes bij chimpansees kan volgens biologen liggen in hun relatief hoge status, het feit dat ze vruchtbaar blijven (chimpansees kennen geen menopause), en hun ervaring met moederschap, waardoor meer nakomelingen overleven. Chimpanseevaders investeren niet in hun kinderen, er is geen paarvorming. De voorkeur van mensenmannen voor jongere vrouwen is waarschijnlijk te verklaren uit de langdurige paarband die mensen doorgaans aangaan. In alle culturen geldt: hoe jonger de vrouw, hoe langer die band kan duren.