Barbara Bush beroofd

Terwijl de geheime agenten van het Witte Huis op veertig meter afstand wakker stonden te slapen, is de 24-jarige Barbara Bush – dochter van haar vader – beroofd in Argentinië. Het voorval gebeurde afgelopen zondag op klaarlichte dag. De Amerikaanse presidentsdochter zat te eten in een restaurant aan het Plaza Dorrego. Op zondag is deze

Terwijl de geheime agenten van het Witte Huis op veertig meter afstand wakker stonden barbarab.jpgte slapen, is de 24-jarige Barbara Bush - dochter van haar vader - beroofd in Argentinië. Het voorval gebeurde afgelopen zondag op klaarlichte dag. De Amerikaanse presidentsdochter zat te eten in een restaurant aan het Plaza Dorrego. Op zondag is deze schilderachtige plek in de wijk San Telmo een van de meest populaire bestemmingen voor toeristen. En van vingervlugge zakkenrollers.

Om gedoe te besparen heeft Barbara geen aangifte gedaan. Maar de Argentijnse media weten te melden dat haar tas is gestolen met haar portemonnee en mobiele telefoon. Een lullig vergrijp met mogelijk grotere gevolgen, zo wordt er geschreven. Het zal Amerikaanse toeristen afschrikken die toch al het gevoel hebben dat Zuid-Amerika één grote jungle is waar je beter niet heen kunt gaan.

Dat laatste is schromelijk overdreven. Verreweg de meeste bezoekers slagen er in om een bezoek aan Buenos Aires - een heerlijke stad - schadevrij te overleven. De Argentijnen zelf klagen steen en been over de door de economische crisis sterk gestegen criminaliteit. En er gebeuren hier inderdaad ingenieuze vergrijpen. Enorme tunnels die uitkomen onder de bank of spectaculaire roofovervallen, van die dingen.

Afpersen en ontvoeren is ook een gebruikelijke criminele activiteit. Vorige week belde vanuit de gevangenis een boef. Hij meldde mijn huishoudster dat de patron - de Heer des Huizes - door zijn kornuiten was ontvoerd. Maar omdat ik gewoon braaf in mijn kamer zat te tikken, kwamen de onderhandelingen over het betalen van losgeld niet echt van de grond.

Soms schrijven de Argentijnse media met nauwelijks verholen bewondering over de kunstgrepen van het vaderlandse boevengilde. In de linkse krant Página/12 staat vandaag dat de Argentijnse zakkenroller toch maar mooi ,,de meest gevanceerde geheime dienst van de wereld te slim is afgeweest´´. Want in sommige kringen hebben ze hier nog altijd een grotere hekel aan het Witte Huis dan aan gewone criminelen.

Zo en nu ga ik mijn koffer pakken om te kijken of de Bolivariaanse revolutie van Hugo Chávez in Venezuela nog op koers ligt. Volgend weekeinde zijn er presidentsverkiezingen.