Aidsepidemie groeit met 21 procent in Oost-Europa en Azië

Rotterdam. Ongeveer 39,5 miljoen mensen zijn besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Het afgelopen jaar zijn 2,9 miljoen mensen aan aids overleden en nog eens 4,3 mensen raakten besmet met het virus. Dat maakte UNAIDS, de aidsorganisatie van de VN gisteren bekend. De Nederlands organisatie Stop Aids Now noemt met name de toename van hiv in Oost- en Centraal Azië en Oost-Europa opmerkelijk. ”Daar zijn nu 21 procent meer mensen besmet met hiv dan twee jaar geleden”, zegt directeur Sjoera Dikkers. ”Daar hangt de groei van de epidemie samen met intraveneus drugsgebruik. Preventie, door aandacht te besteden aan bijvoorbeeld spuitomruil en prostitutie, is politiek gevoelig.” Nog altijd is Afrika buitenproportioneel getroffen door aids; het herbergt 63 procent alle hiv-geïnfecteerden, ofwel bijna 25 miljoen mensen.