AH mist doel 50 megawinkels

Supermarktbedrijf Albert Heijn haalt zijn doelstelling voor de bouw van vijftig megawinkels XL niet. Gemeenten werken uitbreiding voortdurend tegen, stelt het bedrijf.

Dat heeft directeur D. Boer van Albert Heijn vanochtend gezegd bij de opening van een nieuwe XL in Utrecht. Dit is de eerste voormalige Konmar die AH verbouwt. Dit jaar worden twintig ex-Konmars omgebouwd. De helft daarvan wordt een XL, de andere helft een gewone supermarkt.

Bij opening van de eerste XL, vier jaar geleden in Arnhem, zei AH dat er ruimte was voor vijftig XL’s. „Veel gemeenten meten met twee maten”, vindt Boer. „Zelfbedieningsgroothandels krijgen wel gemakkelijk een vergunning.”

Een XL is twee à drie keer zo groot als een supermarkt. Er liggen meer huishoudelijke artikelen, drogisterijproducten en audio- en telecomapparatuur.