Aannemers gaan door met fraude

Aannemers zijn doorgegaan met hun illegale praktijken na de eind 2002 afgesloten parlementaire enquête bouwfraude. Een dochterbedrijf van bouwconcern VolkerWessels maakte een jaar later nog verboden prijs- en werkafspraken met andere aannemers.

Dat blijkt uit documenten die deze krant in bezit heeft, en uit verklaringen van één van de betrokken ondernemers. Het is voor zover bekend het eerste bewijs van het voortduren van de illegale praktijken in de zogenoemde utiliteitssector. Kartelautoriteit NMa beschikt over dezelfde informatie en bevestigt inmiddels een onderzoek te zijn begonnen. De fractie van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer wil heropening van de parlementaire enquête bouwfraude.

De aannemers maakten onder meer afspraken over de bouw van een kerk en woningen, een brandweerkazerne en de uitbreiding van een scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis op Goeree-Overflakkee. Voor dat laatste project kwamen vijf bouwbedrijven op 7 oktober 2003 bijeen, twee dagen vóór de aanbesteding. Ze bepaalden onderling wie het werk kreeg en voor welke prijs.