7 redenen om uit te gaan

Verkiezingsavond in De Balie

1 Uit eten met IENS

Dim Sum

Oosterstraat 11, Groningen. Telefoon (050) 360 06 06. Keuken open 16.00-23.00, za vanaf 12.00, wo gesloten.Categorie: Dim Sum

Een verassend restaurant en een aanrader voor echte dim sum bereid volgens familiegeheim. Ook vegetariërs kunnen kiezen uit een uitgebreide kaart. De inrichting à la bruin café met Chinese details is aan de saaie kant. Een grote schaal dim sum voor thuis is een heerlijke afwisseling van chips en nootjes.

uitstekend | Ik was benieuwd naar dit restaurant en ben met het hele gezin aangeschoven. De won tonsoep is smakelijk, licht zout met knapperige groente en lekkere won tons. De dim sum is een feest: veel variatie (vlees, vis en groente) en een heerlijke licht zuurzoute soyasaus om in te dippen. Prachtig authentieke Chinese prikkeling van de smaakpapillen. (07-11-2006 M.M te Leeuwarden)

goed | Het eerste dim sum-restaurant in Groningen. De kok levert goed werk: weinig kruiden en geen smaakversterkers en dergelijke. Nadeel is dat sommige hapjes iets te weinig smaak hebben of wat flauw zijn.(06-11-2006 N.B. te Groningen)

eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens.

2 FILM

Image&Sound Now: Blockade

Den Haag: Filmhuis, Zaal 5. Aanvang: 21.15u, speeltijd 52 minuten. Inl: www.filmhuisdenhaag.nl

T/m 2 december vindt in Zaal 5 de éénmalige terugkeer plaats van het Image & Sound festival uit de jaren 80. De film Blockade gaat over de belegering van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Regisseur en scenarist Sergei Loznitsa vond de zwijgende beelden in de Moskouse archieven en ondersteunde deze met een nieuwe, gereconstrueerde geluidsband. Hierdoor lijkt het haast alsof de scènes zich in het heden afspelen. De blokkade van Leningrad duurde 872 dagen en kostte het leven aan ongeveer een derde van de inwoners.

3 CABARET

De Vliegende Panters spelen Ebbinge, Vrijdag en De Bekker

Rotterdam: Oude Luxor Theater. Tijd: 20.00u. Kaarten: 15 tot 22 euro. Res/inl: www.luxortheater.nl

Hecht gemonteerd, snel geschakeld parodieëncabaret van de verbluffend vaardige Diederik Ebbinge, Remko Vrijdag en Rutger de Bekker, alias de Vliegende Panters. Dit vierde programma op hoog niveau omvat een onontwarbaar groepsgesprek in een straf jazz-ritme, een hiphop-achtig nummer van drie vandalen die verongelijkt bezingen wat er allemaal niet mag van de wet en heel veel andere scènes vol ironie en dubbele bodems. Een swingend soort straatrumoer in een stijlvolle setting.

4 VERKIEZINGEN

Variété Electorale

Amsterdam: De Balie. Vanaf: 20.00u. Entree: 5 euro. Inl: 020-5535151; www.happychaos.nl; www.eerstezondag.nl & www.debalie.nl.

De Brakke Zondag, HappyChaos en de Balie organiseren het Variete Electorale, een onpartijdige uitslagenavond met debat, theater, muziek en de laatste stembusresultaten. Volg live de uitslagen in de ZapZaal, laat jezelf een politiek kapsel aanmeten, formeer je eigen kabinet op Beatrix’ bordes en laat je politieke toekomst voorspellen door de Buuv van het Orakel uit Diever. Vanaf 23:00 uur ook live te zien op Salto A1 televisie.

5 WORKSHOP

Bob Ross schilderworkshop

Amsterdam: Centrale Bibliotheek. Tijd: 19.00u. Toegang: 10 euro. Res/inl: 020-5230801 & www.oba.nl

De Amerikaanse schilder Bob Ross (1942-1995) werd bekend met de tv-serie The Joy of Painting. De schilderlessen, nog steeds te zien bij AT5, hebben inmiddels een ware cultstatus gekregen. Binnen een half uur tovert de man met de kalmerende stem een natuurlandschapje tevoorschijn. Mariette Peters laat zien hoe je de Ross-techniek zelf toe kan passen. Na afloop kan je je eigengemaakte Bob Ross mee naar huis nemen.

6 GRAFFITI

QUIKworld

Groningen: NP3, Hofstraat 21. T/m 17 december, wo-zo 14.00-18.00u. Inl: 050-3138260 & www.np3.nu

QUIKworld is een dynamisch project rond de legendarische graffitikunstenaar Lin Felton (1958), alias QUIK. QUIKworld toont een overzicht van zijn belangrijkste werk van de afgelopen 25 jaar. Daarnaast gebruikt QUIK de tentoonstellingsruimte de eerste drie weken als zijn eigen werkplaats en zal hij ter plekke de wanden van NP3 onderhanden nemen en workshops verzorgen. Aan het eind van iedere workshopweek zal op vrijdagavond de week feestelijk worden afgesloten met performances, live-muziek, lezingen en presentaties.

7 HILLBILLY

The BossHoss

Eindhoven: De Effenaar. Tijd: 20.00u. Inl: www.effenaar.nl

Met hun debuut album Internashville Urban Hymns bewees The BossHoss dat ze elke commerciële hit kunnen omtoveren tot een swingend hillbilly nummer. Zo verandert Hey Ya van Outkast in Yee haw, met wasborden, banjo’s, mandolines en een Southern rap. Op het recente Rodeo Radio meer van dit soort hilbilly bewerkingen, hoewel er nu ook nummers te horen zijn die ze zelf geschreven hebben. Vanavond staan de zeven heren in de Effenaar. Zie: www.thebosshoss.com