4 redenen om thuis te blijven

1 Games

Gears of War

Microsoft, prijs: 67,95 (Xbox 360)

Toen Microsoft haar eerste spelcomputer introduceerde, de Xbox, was daar Halo; een zogenaamde ‘launchgame’: het spel rechtvaardigde de aanschaf van de machine. De inmiddels succesvolle opvolger, Xbox 360, kende vorig jaar niet zo’n musthave titel. Het recentelijk uitgekomen spel Gears of War komt daarom eigenlijk een jaar te laat. Dit spel is het namelijk meer dan waard om een Xbox 360 voor aan te schaffen.

De voortekenen waren al gunstig. Ongekend hoge bestellingen vooraf maakten Gears of War al een succes voordat het daadwerkelijk in de winkels lag. En wat blijkt? Ontwikkelaar Epic heeft een meesterwerk afgeleverd. Het spel is volwassen, gewelddadig, bij vlagen angstaanjagend en tovert ongekend mooie graphics op je scherm. Technisch van een nieuwe orde. Niet langer een kwaliteitsverschil tussen beelden in het spel en die tijdens tussenfilmpjes, maar alles van hetzelfde hoge niveau.

En Gears of War is meer dan een spel met mooie plaatjes. Het schietspel wordt heel anders gespeeld dan doorgaans het geval is. Als supersoldaat recht op de vijand afrennen en op alles schieten dat beweegt, is in deze game niet aan de orde. Er moet juist gebruik gemaakt worden van de omgeving, een uitermate contextgevoelige wereld. Ren naar een pilaar en held Marcus Fenix – overigens een behoorlijke clichématige Amerikaanse, anabolen snoepend archetype – drukt zich, met een druk op de actieknop, er plat tegen aan. Sprint gebukt richting een uitgebrand autowrak of rotsblok en, wederom dankzij de actieknop, drukt Fenix zich tegen de schuilplaats aan.

En zo voer je, samen met computergestuurde medestanders, intense schietgevechten tegen de Locust Horde; een slijmerig ogend, maar behoorlijk uit de kluiten gewassen buitenaards ras.

Vechtend met wapentuig waar Rambo zijn vingers bij af zou likken, zit je ongeveer 12 uur lang op het puntje van je stoel en beleef je een weergaloze sciencefiction trip. Je moet alleen wel over stalen zenuwen beschikken en tegen een beetje bloed kunnen. (JM)

2 Red een actrice

Bevrijd Katie Holmes

www.freekatie.com

Arme, arme Katie Holmes. Pas 27 jaar oud en dan al getrouwd moeten zijn met een verlopen acteur, klein van gestalte en bovendien fanatiek lid van de Scientology kerk– en dan ook nog zijn kind moeten baren. Goddank is er inmiddels een website in het leven geroepen om de jonge actrice uit de tv-serie Dawson’s Creek te bevrijden van het idool uit haar tienerjaren, Tom Cruise. Via de site zijn onder meer T-shirts en buttons te koop met teksten als ‘Drop Tom Now’ en ‘Let Katie Go’. Op het forum wordt druk geruzied of Scientology nu wel of niet een serieuze godsdienst is. Leuker is om te stemmen met wie Cruise wèl in het huwelijk zou moeten treden – waarbij en passant een hoop verloren gewaande celebrity’s opduiken: wie wist er dat de Amerikaanse kunstrijdster Tonya Harding, een van de opties voor Cruise, inmiddels een carrière heeft als een moddervette profbokser? (OvD)

3 Koop een Poster

Posters bestellen

www.allposters.com, variërend van 7 tot 50 euro.

Wat je kunstsmaak ook is (Van Gogh, Mondriaan of Monet), van welke artiest je ook houdt (Pink Floyd, Lil’Kim of Metallica) of welke sport je ook beoefent (duiken, tennis of boksen) op allposters.com zul je altijd een affiche vinden dat je aan staat. Op de site staan maar liefst 400.000 posters. Je kunt zoeken in tal van categorieën; Animals, Architecture, Travel, Photography, Humor, Vintage Art en ga zo maar door. Sommige posters heb je met een dag in huis, andere laten een week op zich wachten. Handig is dat je een poster ook ingelijst kan bestellen. Er zijn veel lijsten beschikbaar maar die zijn niet goedkoop. Om te kijken of een poster goed staat tegen die gele muur in je huiskamer, kun je op de site de poster op een ‘wall color’ projecteren om te kijken of het wel matcht. En ook de kleur van het passe-partout kun je daarop aanpassen. Eindeloos veel keus dus. (JV)

4 Film

About Schmidt

België 2, 20.50-22.55u.

Jack Nicholson is uitstekend als grumpy old man Warren Schmidt, in de film About Schmidt die Alexander Payne maakte over het stadium tussen pensioen en dood. Niks actieve ouderen, voor Schmidt is het leven afgelopen op het moment dat de klok zijn laatste werkdag voorbij tikt en zijn symmetrische leventje wordt ingeruild voor de chaos van zijn laatste levensfase. Door zijn collega’s wordt hij er tijdens zijn afscheidsfeestje nog eens op gewezen dat hij niets heeft om op terug te kijken en dat is het dan. Hij stapt in een grote camper en gaat door Amerika reizen. Hij maakt niets dan treurnis mee. Zijn dochter blijkt van hem vervreemd. De bitterzoete film zit vol wrange humor over het pijnlijk aangepaste leven van een brave babyboomgeneratie. Het is moeilijk te bepalen of Alexander Payne neerbuigend is jegens zijn karakters of vol compassie zit. (AW)

Met bijdragen van Olga van Ditzhuijzen, Jan Meijroos, Juliette Vasterman en André Waardenburg