www.nrc.nl

Trotse Nederlanders. „Nederlanders tellen echt niet zo mee in New York”, blogt NRC-correspondent Freek Staps op zijn weblog New York. „We hebben geen eigen wijk (de Chinezen hebben er zelfs drie), we zijn maar met 20.000 man hier en het enige restaurant dat zich erop liet voorstaan Nederlands eten te verkopen - ‘NL’, volgens The New York Times is de keuken zelfs ‘Belgian’ - is alweer gesloten. Maar toch. Trots dat we zijn op de Nederlanders die hier ooit Nieuw Amsterdam stichtten! Kijk eens naar Give us back New York of bekijk het filmpje op Youtube. Het is een site van een Nederlands reclamebureau. Heb ze even gebeld en Nico Akkerman vertelde me dat het idee voor de site kwam toen de Amerikaanse commentator Bill O’Reilly zei dat Amerika nog meer zoals Nederland wordt.” Bekijk de filmpjes op: Molen in skyline New York www.nrc.nl/newyork

Trotse Nederlanders. „Nederlanders tellen echt niet zo mee in New York”, blogt NRC-correspondent Freek Staps op zijn weblog New York. „We hebben geen eigen wijk (de Chinezen hebben er zelfs drie), we zijn maar met 20.000 man hier en het enige restaurant dat zich erop liet voorstaan Nederlands eten te verkopen - ‘NL’, volgens The New York Times is de keuken zelfs ‘Belgian’ - is alweer gesloten. Maar toch. Trots dat we zijn op de Nederlanders die hier ooit Nieuw Amsterdam stichtten! Kijk eens naar Give us back New York of bekijk het filmpje op Youtube. Het is een site van een Nederlands reclamebureau. Heb ze even gebeld en Nico Akkerman vertelde me dat het idee voor de site kwam toen de Amerikaanse commentator Bill O’Reilly zei dat Amerika nog meer zoals Nederland wordt.” Bekijk de filmpjes op:

www.nrc.nl/newyork

Freiburg. Hans Beerekamp en Janine Prins zijn op reis langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa. Inmiddels zijn zij in Freiburg beland. „De enige plaats waar we tot nu toe drie nachten verbleven is Freiburg im Breisgau: om vele redenen moeilijk te overtreffen als standplaats. Vlak buiten het centrum werd speciaal voor kampeerauto’s een riante verblijfplaats ingericht, waar een prettig tegencultuurtype ons hartelijk ontving met plattegronden en tips. Op drie minuten lopen een tramhalte, waarvandaan tot middernacht twee lijnen in hoge frequentie het centrum bedienen. Je zou de stad een beetje kunnen vergelijken met Nijmegen: een zuidelijke, katholieke universiteitsstad met veel kwaliteit van leven, die sinds de jaren zeventig redelijk permanent naar links neigt.”

www.nrc.nl/ee