Waar gaat het om?

Een tbs’er op proefverlof draagt een wijd zittende pantalon of een spijkerbroek. Een kruimeldief draagt een spijkerbroek. Hooligans dragen trainingspakken. Een beetje maffiabaas draagt een pak. Wittenboorden-criminelen dragen pakken. Wijd zittende pantalons, trainingspakken, spijkerbroeken en pakken verbieden?

Of gaat het daar niet om?

Een kaal geschoren hoofd in een bomberjack maakt een agressieve indruk. Een hoofdpiercing maakt een agressieve indruk. Kisten en leren broeken maken een agressieve indruk. Kaalgeschoren hoofden, bomberjacks, hoofdpiercings, leren broeken en kisten verbieden?

Of gaat het daar niet om?

Onder wijde hiphopkleding kun je een bom verbergen. Onder een tuinbroek kun je een bom verbergen. In een kaki-fivepocket kun je een steekwapen verbergen. Onder een lange regenjas kun je revolvers, steekwapens en niespoeder verbergen. Hiphopkleding, tuinbroeken, kaki-fivepockets en regenjassen verbieden?

Of gaat het daar ook niet om?

Het door de regering nagestreefde boerkaverbod houdt verband met de openbare orde en de veiligheid, zegt men. Ooit een vrouw in een boerka op agressieve wijze actie zien voeren? Ooit een vrouw in een boerka iemand neer zien slaan? Een moord zien plegen?

„Wij kunnen ons moeilijk voorstellen dat een vrouw vrijwillig voor de boerka kiest”, verklaren politici eenstemmig. Dan maar verbieden? Om de mannen te straffen die hen in die boerka dwingen? Als een vrouw zegt dat ze zelf kiest voor die boerka geloven we het gewoon niet? Omdat het uitgesloten is dat ze zelfstandig kan denken?

Valt het uit te sluiten dat er één juiste manier van leven bestaat? Zijn we daar zo zeker van dat we degenen die geloven de juiste weg te hebben gevonden hun kledingwijze verbieden? Omdat we van mensen waar we nooit naar hebben omgekeken zonodig het gezicht moeten zien?

Ik vraag maar, omdat ik niet wil accepteren dat in ons land een wet wordt voorbereid die zich verschuilt achter de waarden vrijheid en veiligheid maar op niets anders berust dan xenofobie en afkeer.

Menno van der Veen

Publicist en programmamaker bij de Balie in Amsterdam