VS: `Websites niet verantwoordelijk voor inhoud`

San jose, 21 nov. Websites kunnen niet worden aangeklaagd voor smaad wegens berichten die anderen op hun sites plaatsen. Dit heeft het Hooggerechtshof van de staat Californië gisteren besloten in een zaak die twee artsen wegens smaad hadden aangespannen tegen een vrouw uit San Diego. De vrouw kreeg steun van Amazon, America Online, eBay, Google, Microsoft en Yahoo omdat ook zij anders kwetsbaar zouden worden voor aanklachten van gelijke strekking. ”Het vooruitzicht van een volledige immuniteit voor diegenen die welbewust via internet smaad verspreiden heeft verontrustende implicaties”, stelt een van de rechters in de uitspraak. ”Desondanks heeft de wettelijke immuniteit een taak in de bescherming van de vrijheid van meningsuiting online en om zelfregulering te bevorderen, en dat is de bedoeling geweest van de wetgever.”