Verzekeraar sticht eigen zorgcentra

Zorgverzekeraar Menzis wil in vijf jaar een franchiseketen van „veertig à vijftig” gezondheidscentra beheren, mogelijk onder eigen merknaam. De verzekeraar wil er zo voor zorgen dat patiënten minder snel naar het ziekenhuis worden doorverwezen.

Dat zegt directeur zorg Bas Leerink van Menzis in een telefonisch vraaggesprek met deze krant. Het is voor het eerst dat een verzekeraar op deze schaal zorgondernemingen begint. Ook andere verzekeraars nemen deel in een enkele zorginstelling, maar bij geen van hen is dit een strategische keuze.

Alleen bij Agis, dat in 2007 met Menzis en Delta Lloyd fuseert, zegt directeur zorg Ben van Miltenburg eveneens eigen gezondheidscentra te overwegen, waarin artsen patiënten doorverwijzen naar specialisten van wie „de verzekeraar én huisartsen” vinden dat die goed en voordelig werken. Van Miltenburg: „Patiënten luisteren eerder naar hun huisarts dan naar hun verzekeraar.”

In een gezondheidscentrum houden onder meer huisartsen, apothekers en psychologen praktijk. Huisartsen werken steeds vaker in deze samenwerkingsverbanden.

Menzis neemt nu al deel in gezondheidscentra in nieuwbouwwijken in Arnhem en Lent en is al „met andere partijen in gesprek”. De verzekeraar draagt er zorg voor „vastgoedbeheer, ICT en managementondersteuning”.

In Groningen heeft Menzis een gezondheidscentrum in eigendom. In een jaar tijd heeft de verzekeraar daar meer dan een half miljoen euro weten te besparen, zegt Leerink. De drie huisartsen kunnen er bijvoorbeeld samen 12.000 patiënten aan, waar een huisarts gemiddeld rond de 2.500 patiënten heeft. Leerink: „Daar staan de kosten van de praktijk tegenover, maar die vallen daarbij in het niet.”

Menzis wil zich onderscheiden van andere verzekeraars en meent dat beter te kunnen doen met zorgdiensten dan met polissen.

Voorzitter Arno Timmermans van de wetenschappelijke vereniging van huisartsen NHG zegt „niet op voorhand tegen deze ontwikkeling te zijn”. Hij zegt ook: „Je kunt je afvragen of dit wenselijk is. De vermenging van financiële belangen met de belangen van zorg voor patiënten brengt risico’s met zich mee.”

In eerste instantie gaat Agis nu „nauwere banden aan” met zorgverleners, door bijvoorbeeld meerjarencontracten. Ook sluit Agis contracten af waarbij de helft van de besparingen voor de verzekeraar is en de zorgaanbieder de andere helft mag houden „om te investeren in zorgverbeteringen”.