Verliezer roept zich toch tot president uit

Mexico heeft sinds gisteren drie presidenten. In een zelf georganiseerde plechtigheid heeft de linkse voormalige burgemeester van Mexico Stad, Andrés Manuel López Obrador, zich gisteren door een partijgenoot de presidentiële sjerp om laten hangen.

Op het reusachtige centrale Zócalo stadsplein werd AMLO, zoals hij wordt genoemd, door een vele tienduizenden koppen tellende menigte toegejuicht als „legitieme president” van Mexico.

De linkse manifestatie gebeurt tien dagen voordat de Felipe Calderón, die volgens de kiescommissie de officiële winnaar is van de in juli gehouden presidentsverkiezingen, in het Congres wordt beëdigd als president. Calderón is partijgenoot en de opvolger van de huidige conservatieve president Vicente Fox.

Het huidige Mexicaanse bewind hoopte dat de linkse demonstratie die gisteren werd gehouden op de Dag van de Revolutie zou zijn uitgedraaid op een laatste stuiptrekking van López Obrador, die blijft volhouden slechts als gevolg van fraude de verkiezingen te hebben verloren. Maar ondanks het gure weer wist AMLO een formidabele aanhang te verzamelen. Afgelopen zomer hebben aanhangers van López Obrador het centrum van de hoofdstad twee maanden lang bezet gehouden met een reusachtig tentenkamp.

Volgens opiniepeilingen vindt een meerderheid van de Mexicanen dat AMLO zijn verzet moet staken. Hij wordt gezien als slecht verliezer. Dat zijn aanhang afneemt bleek twee maanden geleden toen de kandidaat van López Obrador de verkiezingen voor het gouverneurschap in zijn geboortestaat Tabasco verloor.

Op korte termijn is het doel van López Obador om de feestelijke inhuldiging van Calderón op 1 december in het parlement te voorkomen. López Obrador heeft gisteren ook een eigen regering gepresenteerd. De linkse politici hopen te gaan regeren via vrijwillige financiële bijdragen van aanhangers. Grote voorbeeld voor de progressieve politici is Bolivia. Daar wist ook aanhoudende druk van de straat de gevestigde politieke orde te verdrijven. Bolivia wordt nu geregeerd door de eerste indiaanse president, Evo Morales.

De legitieme president van Mexico presenteerde gisteren ook een uit twintig punten bestaand regeringsplan. Hij gaat onder andere een referendum organiseren ter hervorming van de Mexicaanse constitutie.