Toneelhuis gaat zonder vast ensemble werken

amsterdam, 21 nov. Het Antwerpse Toneelhuis zal voortaan zonder vast ensemble werken. Onder de nieuwe leiding van Guy Cassiers, die in september aantrad, hebben de vier laatste acteurs die nog in vaste dienst waren hun vaste contract ingeruild voor een losser dienstverband. Acteurs krijgen voortaan een contract met de duur van één voorstelling. Volgens het gezelschap geschiedt dit deels op verzoek van de acteurs zelf, die vrijer willen zijn om elders te spelen, en deels uit wens van Cassiers, die het grootste gezelschap van Vlaanderen heeft omgevormd tot een losser verband, waarin ruimte is voor meerdere, zeer diverse regisseurs en choreografen, zoals Lotte van den Berg, Sidi Larbi Cherkaoui, Wayn Traub, Benjamin Verdonck en de collectieven De Filmfabriek en Olympique Dramatique. Onder Cassiers` bewind zijn inmiddels twee technici en twee administrateurs ontslagen. Nieuw is de komst van acteur Dirk Roofthooft voor een reeks voorstellingen.