Toch nog belangstelling voor overname Corus

Het leek er lange tijd op dat niemand belangstelling had om Corus over te nemen. Het Brits-Nederlandse staalconcern moest zich in alle bochten wringen om de Indiase staalproducent Tata Steel tot een bod van 455 pence (0,67 euro) per aandeel te verleiden. En andere potentiële kopers haastten zich om te ontkennen dat ze geïnteresseerd waren.

Maar vier weken nadat de twee ondernemingsbesturen met een overeenkomst hadden ingestemd, is de Braziliaanse staalproducent CSN met een bod gekomen dat 4 procent hoger ligt en 6,3 miljard euro waard is, op voorwaarde dat het bestuur van Corus er zijn goedkeuring aan hecht.

Waarom heeft het zo lang geduurd? Veel bedrijven hebben goede redenen om niet al te zeer warm te lopen voor een overname van Corus. Het concern is, met een marktwaarde die overeenkomt met die van CSN en beduidend hoger is dan die van Tata Steel, een flinke kluif. Daarnaast zijn de meeste Corus-fabrieken in Engeland verouderd en produceren ze te veel staal voor de lokale markt. En het concern heeft zware pensioenverplichtingen. Het pensioenplan is weliswaar financieel voldoende onderbouwd, maar kan makkelijk in de rode cijfers terechtkomen als de financiële markten achteruitgaan.

Toch lijkt het erop dat de tegenargumenten meer gewicht in de schaal leggen. Corus is het enige grote doelwit dat momenteel beschikbaar is voor staalproducenten uit de ontwikkelingslanden die hun activiteiten op de omvangrijke Europese markt willen uitbreiden. De fabrieken in Engeland kunnen profiteren van goedkoop ruw staal en onafgewerkt plaatstaal, zodat er grote mogelijke synergievoordelen te behalen zijn.

Bovendien blijft de staalsector een goede indruk maken. De wereldwijde vraag is de afgelopen vijf jaar telkens met 6 procent toegenomen. Hoewel dat tempo de laatste paar maanden iets is teruggelopen, toont de sector een niet eerder vertoonde discipline als het om het reduceren van de productie gaat.

Daarom heeft CSN eindelijk besloten door de zure appel heen te bijten en een bod uit te brengen, waardoor Corus zich nu geconfronteerd ziet met twee gegadigden. Het feit dat die de nodige aarzelingen aan de dag leggen, is nauwelijks relevant. De aandelenkoers van Corus is gestegen naar 495 pence, 4 procent boven het bod van CSN. De Corus-aandeelhouders hebben lang zitten wachten op een biedingsstrijd. Het lijkt erop dat ze hun zin hebben gekregen.

Edward Hadas

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld