Tennisser Roger Federer laat de cijfers spreken

Roger Federer won zondag met verbazingwekkend gemak de finale van de Masters Cup, het officieuze wereldkampioenschap tennis. De cijfers spreken voor zich.

1Amper één keer slaagde Federer er niet in de finale te bereiken van een toernooi waaraan hij deelnam. Dat was op de Cincinnati Masters, in augustus. Toen verloor hij in de tweede ronde van Andy Murray. In zijn overige zestien toernooien haalde Federer telkens de finalezondag.

2Twee tennissers slaagden er het afgelopen seizoen in te winnen van Federer. Naast Murray was dat de Spanjaard Rafael Nadal, die hem onder andere versloeg tijdens de finale van het grandslamtoernooi Roland Garros.

3Dit is het derde jaar op rij dat Federer afsluit als de beste van de wereld. Alleen Pete Sampras deed het beter: hij was zes jaar na elkaar ’s werelds beste in december. Het is nu al zeker dat Federer in februari 2007 het oude record van Jimmy Connors breekt. Dan zal de Zwitser 161 opeenvolgende weken op nummer 1 hebben gestaan, zelfs als hij elke wedstrijd tot dan verliest. Federer brak dit seizoen ook het record van het aantal punten op de ranking: 8.370.

4Door in oktober de Masters in Madrid te winnen, werd Federer de eerste tennisser die vier of meer Masters-toernooien won in opeenvolgende seizoenen. Hij is ook de eerste die tien of meer titels wint in drie seizoenen op rij en won tot nu 77,6 procent van de finales waaraan hij deelnam. Dat is beter dan Sampras, John McEnroe en Björn Borg.

5Het aantal keren dat Federer dit seizoen verloor. Eén keer van Murray, vier keer van Nadal. Slechts één speler deed ooit beter: McEnroe verloor in 1984 slechts drie duels. Federer won wel 92 keer, tien keer meer dan McEnroe in 1984.

6Door de finale van de US Open te bereiken, werd Federer de eerste speler sinds Rod Laver (1962) in zes opeenvolgende grandslamfinales. Door de US Open te winnen, werd Federer de eerste tennisser die drie jaar na elkaar de dubbel Wimbledon-US Open op zijn naam schreef.

7Na de Masters staat de teller van Federer dit jaar op 7.133.885 dollar aan inkomsten. Hij is de eerste tennisser die meer dan 7 miljoen dollar in één jaar aan prijzengeld verdient.

8Federer behoort sinds dit jaar tot een select clubje van acht spelers dat minstens vier Wimbledontitels won. Hij zegevierde 48 wedstrijden op rij op het gras van Wimbledon – een record.

9Negen grandslamtitels heeft Federer op zijn naam staan. Alleen Bill Tilden (10), Rod Laver en Björn Borg (11), Roy Emerson en recordhouder Sampras (14) wonnen meer grandslams.