Televisie Voorkeur

In het BBC-kunstprogramma Imagine een portret van de mysterieuze kunstenaar Hans Holbein de Jonge (zelfportret), hofschilder en spion van Hendrik VIII, en maker van het beroemde schilderij The Ambassadors. Holbein leefde van 1497/8 tot 1543. BBC1, 23.35-0.25u. Hans Holbein the Younger (1497-1543) Self-Portrait Coloured chalks, 1542-1543 9 x 7 inches (23 x 18 cm) Galleria degli Uffizi, Florence

Verkiezingen

Een vandaag. PvdA-lijsttrekker Wouter Bos praat over milieu en integratie. Belangrijke thema’s die in de campagne nauwelijks aan bod zijn gekomen. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Op de laatste dag voor de verkiezingen is ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet te gast en kijkerspanel bekeek zijn tv-optredens. Oud-PvdA-campagneleider Jacques Monasch en Peter Kanne van TNS/NIPO praten over de gehanteerde beoordelingsmethode. Ned.2, 19.25-19.55u.

Het elfde uur. Gesprekken over ‘God in de politiek’ met CDA-minister Cees Veerman, kandidaat-Kamerlid voor de ChristenUnie Martine van Meekeren en priester Antoine Bodar. Ned.2, 19.55-20.30u.

De stemming 2006. Scherpe verkiezingsconference van Freek de Jonge, live uit het Chassé Theater in Breda. Zie ook pagina 19. Ned.1, 22.05-23.45u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit Dudok in Den Haag een terugblik op de campagne en de verkiezingsdebatten eerder op de avond tussen de lijsttrekkers van grote en kleine partijen. Ook een debat tussen Rita Verdonk en Marco Pastors over integratie en de ruimte op rechts. Ned.2, 22.15-22.50u.

De nacht van Pauw & Witteman. Lange aflevering met onder anderen Wouter Bos (PvdA), Mark Rutte (VVD), Paul Rosenmöller, Maurice de Hond en cabaretier Hans Teeuwen. Aan de orde komen het lijsttrekkersdebat, de conférence De Stemming van Freek de Jonge, de laatste interviews, een terugblik op het verloop van de campagne. Verder de macht en onmacht van opiniepeilers Maurice de Hond, Reinier Heutink (Interview-NSS) en Peter Kanne (TNS/NIPO) en Hans Teeuwen zingt Sinatra. Ned.1, 23.45-1.30u.

documentaire

Die Hölle von Verdun. Deels gedramatiseerde documentaire over de Slag bij Verdun in 1916. ZDF, 20.15-21.45u.

A child against all odds: Ice babies. Serie over vruchtbaarheidsbehandelingen. Sommige vrouwen met kanker laten voor de chemotherapie hun embryo’s invriezen zodat ze na hun genezing alsnog moeder kunnen worden. Maar ook deze methode heeft zijn keerzijde. BBC1, 22.00-23.00u.

Rain in my heart. Vier alcoholisten uit verpauperde Britse stadjes worden een jaar lang gevolgd. Hun verslaving heeft een enorme invloed op hun directe omgeving en twee van de vier overlijden voordat het jaar om is. BBC2, 22.00-23.40u.

Hunter Hunted: Bats. In Jatun Molino, Ecuador, sterven mensen een bizarre dood. Ze lijden aan hondsdolheid, verspreid door vampiervleermuizen. Maar waarom vallen deze schuwe dieren mensen aan? Een internationaal team gaat op onderzoek uit. National Geographic, 23.00-24.00u.

Warzone. Reportage over Nepal, een land dat verscheurd wordt door een burgeroorlog tussen maoïstische rebellen en aanhangers van koning Gyanendra en de politieke kliek rondom premier Koirala. Ned.2, 23.45-0.50u.

Days that shook the world. Vanavond over twee gebeurtenissen die de Verenigde Staten op hun grondvesten deden trillen en waarin telkens de president de hoofdrol speelde: De moord op JFK en de val van Nixon. België 2 (Canvas), 0.00-0.55u.

informatief

Droom van een tycoon. Derde van zes delen over de nalatenschap van ondernemer en natuurbeschermer Paul Fentener van Vlissingen. Hij overleed afgelopen augustus. Zijn Nederlandse metgezellen knokken voor de natuur in Afrika. Ned.2, 19.55-20.30u.

’t Zal je maar gebeuren: De kunst van het verliezen. Portret van kunstschilder Eric Visser die opdrachten van hooggeplaatsen (onder anderen de Russische president Jeltsin en Willem-Alexander en Maxima) op zijn bureau had liggen. Vandaag de dag vinden we hem regelmatig in de sloppenwijken van São Paulo in Brazilië, waar hij de straatarme kinderen probeert te redden uit de klauwen van de drugsdealers en bordeelbazen. Ned.2, 23.10-23.45u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en vanaf 20.40 uur een rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Celtic en Manchester United in de Champions League. Na de wedstrijd een nabeschouwing. Ned.3, 20.00-23.00u.