Televisie Film van de dag

Anne Reid en Daniel Craig in The Mother. regie Roger Michell 2003

The Mother. Melancholieke karakterstudie van een oudere vrouw die net haar echtgenoot heeft verloren en haar egocentrische kinderen die haar nauwelijks aandacht geven. Op basis van het meedogenloze scenario van Hanif Kureishi maakte Roger Michell een fijnzinnige film. De beklemming van de weduwe May (prachtrol van Anne Reid) is voelbaar. Haar verlossing uit het keurslijf van haar moederschap, dankzij de lichamelijke liefde voor de dertig jaar jongere klusjesman Darrin (Daniel Craig, de nieuwe James Bond), is bevrijdend maar kort. De diepte waarin ze daarna valt, is peilloos. Michell onderstreept met zijn kadrering haar positie, ze zit altijd klem in beeld: tussen muren, deurlijsten, tussen bank en kast. De confrontaties tussen moeder en kinderen, maar ook de liefde die in May ontluikt, worden door een camera van veraf geregistreerd, zelfs de struikeling die tot de eerste onhandige kus leidt.

(Roger Michell, 2003, GB), BBC 1, 0.25-2.10u.