Speltsoep met bonen

Voor 4 personen: 250 gram gedroogde witte bonen 2 rode uien 3 teentjes knoflook 2 takjes salie (16 - 20 blaadjes) 6 eetlepels olijfolie extra vergine 1 takje rozemarijn zout, zwarte peper 150 gram spelt

Het oeroude graan spelt lijkt in Nederland toe aan een comeback. Vroeger duurde het koken ervan lang, nog afgezien van het weken. Nu hoeft dit bezwaar niet meer te tellen. Italiaanse en andere speciaalzaken verkopen ‘voorbewerkte’ spelt, die betrekkelijk snel gaart.

Voor receptuur kunnen we uitwijken naar landen waar spelt nooit van het menu is verdwenen. Naar Italië bijvoorbeeld. Onderstaand recept voor speltsoep (minestra di farro) kreeg ik onlangs van mijn gastvrouw op het Toscaanse platteland. Varieer naar believen, want dat doen de Italianen ook. Met of zonder bonen. Met of zonder tomaat. Het huidige recept honoreert oude praktijken: bonen lang weken en koken. De soep kan dienen voor een heel maal, zeker als er meer spelt in gaat. De versie hier is vegetarisch. Wie wil, kan ham of spek meekoken.

Week de bonen een nacht in ruim water (doe dit ook met spelt die niet is voorbewerkt). Kook de bonen in anderhalf uur op laag vuur gaar (in een snelkookpan een half uur). Bewaar het kookwater. Pel en snipper intussen de uien en twee teentjes knoflook. Verwarm de helft van de olie in een soeppan en laat daarin de snippers ui en knoflook in 10 à 15 minuten zacht worden. Snipper de derde teen knoflook. Verwarm de rest van de olie in een koekenpan en doe daar de nieuwe knoflooksnippers en takjes rozemarijn en salie bij.

Zet na 5 minuten het vuur onder de tweede pan uit. Pureer tweederde van de bonen met een passevite met fijne zeef boven de pan met de uien en knoflook (of gebruik een staafmixer). Verdun de massa met kookwater van de bonen, genoeg om er een lichtgebonden soep van te maken. Was intussen de spelt tot het water helder blijft. Breng de soep op smaak met zout en peper. Kook de spelt 20 minuten in de soep gaar, roer regelmatig. (Geweekte, niet-voorbewerkte spelt heeft 1 uur nodig en kan beter apart gekookt worden). Haal de rozemarijn en de salie uit de olie in de koekenpan en roer deze geparfumeerde olie als smaakmaker door de soep. Voeg op het laatst de hele bonen toe.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: de prins en zijn ei