SGP heeft geld over

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is opeens overal. De orthodox-protestanten hebben, zo zeiden ze gisteren nog, het grootste verkiezingsbord van Nederland.

Vandaag adverteert de SGP met grote advertenties in de gratis dagbladen Metro en Spits, en het christelijke Nederlands Dagblad. ”We hebben wat geld over”, zegt woordvoerder Menno de Bruyne. De partij krijgt sinds januari geen subsidie meer, na een uitspraak van de rechter over het vrouwenstandpunt. Er kwam alleen zo veel geld binnen van leden, dat de partij drie ton extra heeft om campagne te voeren.

In een tweekoloms advertentie zegt de SGP vandaag dat er de afgelopen weken veel beloofd is, maar dat ook zij een belofte doet: ”De belofte om zich sterk te blijven maken voor de onderwerpen waar de Bijbel helder over is, zoals de zondag, abortus, euthanasie en het `homohuwelijk`.” Harde campagnetaal is de SGP deze laatste dagen ook niet vreemd: de partij, die hoopt op drie zetels, dreigt de lijstverbinding met de ChristenUnie voor volgende verkiezingen in te trekken als die partij blijft ”opschuiven naar links”.

De Bruyne: ”De ChristenUnie wordt steeds meer een christelijk-linkse, splinter zoals vroeger de EVP en PPR. Daar voelen wij ons niet thuis bij.”